NedirSağlık

Domuz Gribi Nedir?

Sıklıkla kış aylarında görülen domuz gribi, mevsimsel grip hastalıklarıyla aynı belirtilerini gösterir. Domuz, kuş ve insan griplerine sebep olan virüslerin bir uyumu H1N1 virüsü, insanlarda boğaz ağrısı, ateş, öksürük, üşüme ve titreme gibi soğuk algınlığı belirtilerini gösterir. Domuz gribi başta tehlikeli olmayan ve hafif geçen bir hastalık iken zaman içerisinde tehlikeli hastalık biçimine gelmiştir.

Domuz gribi her insanı etkiler. Zamanla tehlikeli olabilen bir bulaşıcı hastalıktır. H1N1 virüsü olarak bilinen Pandemik Inluenza A isimli virüsten sebeple gelişen hastalık, kuş gribi ile insan gribinin karışımı olarak meydana gelmiştir. İlk kez 2009 yılında Meksika’da teşhis edilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi uyarısı verilmiştir.

Domuz Gribi Belirtileri

Belirtiler kişisel özelliklere göre değişir. Domuz gribinin belirtileri şunlardır:

  • Yüksek ateş,
  • Öksürük,
  • Boğaz ağrısı,
  • Vücut ağrıları,
  • Üşüme,
  • Baş ağrısı

Bunların yanı sıra vücutta kırgınlık ve bitkinlik, kusma, ishal bu belirtilere eklenebilir. Kronik hastalıklara sahip olan insanlar domuz gribini daha ağır geçirir. Astım hastaları H1N1 virüsüne yakalandıkları zaman solunum yetmezliği yaşarlar.

Domuz Gribi Nedenleri

Domuz gribine sebep olan H1N1 virüsü grip virüsünün evrim geçirmiş halidir. Hastalığın domuz gribi denmesinin nedeni domuzlarda görülen grip virüslerine benzemesidir. Avrupa’da ve diğer kıtalarda çiftliklerin çok olmasından kaynaklı, insanların arasında yaygınlaşması kolay olmuştur.

Domuz Gribi Tanısı Nasıl Konulur?

Uzman olmayan kişiler tarafından tanı koyulması mümkün değildir. Mevsimsel grip gibi belirtileri olduğu için tanı koymak zordur. Domuz gribine yakalanan hasta ateş düşürülmesinde sıkıntı yaşamıyorsa uzmana başvurması gerekmez. Düşmeyen ateş vücut kırgınlığı ile eşlik ederse derhal bir uzmana gözükmelidir.

PCR(Polymerase Chain Reaction) adı ile bilinen yöntem sayesinde tanı koyulur fakat her laboratuvarda uygulanması mümkün değildir. Daha kolay bir yöntem olan geniz akıntısı ve burun akıntısı sıvıları alınıp test edilmesi yaygın bir yöntemdir.

Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri

Domuz gribinin kesin bir tedavisi yoktur. Mevsimsel grip için kullanılan ilaçların çoğunluğu domuz gribi içinde kullanılır. Verilen ilaçlar mutlaka doktor kontrolü ile almak gerekir. Alınan ilaçlar yaşanılan belirtileri hafifleterek daha kolay bir hastalık geçirilmesini sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu