Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Vitir Namazı Nasıl Kılınır?

Vitir namazı, İslam dininde namaz ibadetinin bir türüdür. Uygulamada yatsı namazlarının arkasından kılınır ve üç rekattır. Diğer namazlardan farklı olarak ayakta iken Kunut dualarının okunmasıdır. Yalnız kılınır; ancak Ramazan aylarında cemaat ile kılınabilir.

Vitir Namazı Nasıl Kılınır?

Vitir Namazı 1.Rekat

  1. Tekbir Getirilir.
  2. Euzu Besmele Çekilir
  3. Sübhaneke
  4. Fatiha Suresi Okunur.
  5. Zammı Sure okunur.
  6. Rükuya gidilir.
  7. Secde Edilir(2 kez)

Vitir Namazı 2.Rekat

  1. Besmele Çekilir.
  2. Fatiha Suresi Okunur.
  3. Zammı Suresi Okunur.
  4. Rükuya Gidilir
  5. Secdeye Gidilir (2 Kez)
  6. Oturuş
  7. Tahiyyat Suresi Okunur.

Vitir Namazı 3. Rekat

  1. Besleme Çekilir.
  2. Fatiha Suresi Okunur.
  3. Zammı Sure Okunur.
  4. Ara Tekbir Getirilir.
  5. Kunut Duaları Okunur.
  6. Rüku’ya Gidilir.
  7. Secdeye Gidilir (2 Kez)
  8. Oturuşta Tahiyat, Salli ve Barik, Rebbana atina ve Rabbenağfirli Duaları Okunur.
  9. Selam.

Vitir Namazı Nasıl Kılınır Video

Erkekler İçin Vitir Namazı Nasıl Kılınır Videolu

Kadınlar İçin Vitir Namazı Nasıl Kılınır Videolu

 

Vitir Namazı Kılınışı

Niyet: Niyet ettim Allah rızası için Vitir namazını kılmaya:
1. Rekat 2. Rekat 3. Rekat
Tekbir Besmele Besleme
Euzu Besmele Fatiha Fatiha
Sübhaneke Zammı sure Zammı sure
Fatiha Rüku Ara Tekbir
Zammı sure Secde x2 Kunut dualar
Rüku Oturuş Rüku
Secde x2 Tahiyyat Secde x2
Tahiyat, Salli ve Barik, Rebbana atina ve Rabbenağfirli dualar
Selam

Tekbir ( İftitah Tekbiri):  Namaza giriş tekbirine iftitah veya tahrime tekbiri denir. Bu tekbirin “Allahü Ekber” diye kişinin kendisinin işiteceği kadar sesli olması,  söylerkende avuç içlerinin kıbleye bakacak şekilde kulak hizasına kadar kaldırılması gerekmektedir.

Euzu Besmele: Eûzu billahi mineş-şeytânirracîm. Bismillahirrahmanirrahîm.

Zammı sure: Kuran-ı Kerim’in sonundaki 10 Adet kısa sureye verilen isimdir. 33 harf uzunluğunda  veya en az 3 ayetten oluşan bir sure okumakta yeterli olacaktır.

Rüku: Rükûda, erkekler parmaklarını açıp, dizlerin üstüne koyar. Sırtını ve başını düz bacaklar ve kollar dik tutulur. Kadınlar ise parmaklarını açmaz. Sırtını ve başını hafif eğik olacak şekilde eğilirler.

Secde: Namazda alnı, burnu, el ayaları, dizleri ve ayak parmaklarını yere koymaya verilen isimdir. Namazın farzlarındandır.  Uyarı: Secde ederken dirsekler yere temas etmemeli, yukarıda tutulmalıdır.

Besmele: Bismillahirrahmanirrahîm.

Oturuş: Erkeklerin sol ayaklarını yatırıp sağ ayaklarını dikmeleri ve sağ ayağın parmaklarını kıbleye doğru yönelterek, iki ellerini parmakların uçları ile aynı hizada olacak şekilde uyluklar üzerinde koyarak oturması sünnettir.

Ara Tekbir: Namaza girişte değil de, namaz içerisinde yapılan tekbirdir. Giriş tekbirinde olduğu gibi avuçlar kıbleyi gösterecek şekilde kulak hizasına kadar kaldırılır ve Allahü Ekber denir. Bu dendikten sonra eller tekar bağlanır ve namaza devam edilir.

Selam: Namazı sonlandırmak için yapılır.  Son oturuşta okunacak duaları bitirdikten sonra her iki tarafa doğru selam verilir. Önce sağ, sonra sol omuz uçlarına bakacak şekilde toplamda 2 kez Esselamun aleykum ve rahmetullah denir.

Vitir Namazında Okunan Sureler

Vitir namazında okunacak dualar; Sübhaneke, Fatiha, Zammı Sure,  Tahiyyat, Kunut Duaları, Salli ve Barik, ve Rabbena duaları’dır.

Sübhaneke Duası

Subhaneke duası farz namazlarda tekbirden sonra okunan, kısa olması sebebiyle de çocuklara ilk öğretilen duaların başında gelmektedir.

 

Subhaneke Okunuşu: Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (vecelle senâük)* ve lâ ilâhe ğayrük.

Subhaneke Anlamı: Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.

Fatiha Suresi

Fatiha Okunuşu: Elhamdulillâhi rabbil’alemin, Errahmânir’rahim, Mâliki yevmiddin, İyyâke na’budu Ve iyyâke neste’în, İhdinessirâtal mustakîm, Sirâtallezine en’amte aleyhim Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.

Fatiha Anlamı:  Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah’a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz. Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.

Bir Yorum

  1. Merhaba! Makalenizdeki bilgiler için teşekkür ederim. Vitir namazının kılınışı hakkında farklı bir perspektif sunabilir miydiniz? Mesela, vitir namazında hangi duaları okumak önemlidir? Teşekkürler!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu