İcatlar

Steteskopun icadı, Steteskopu Kim Buldu?

Steteskopun icadı tartışmasız tıp tarihinin en önemli buluşlarından birisidir. Peki, Steteskopu kim buldu? Her ne kadar modern ve yeni bir alet gibi gözükse de aslında ilk steteskopun icadı 1800’lü yıllara kadar dayanıyor. Önceleri doktorlar hastaların kalp atışlarını dinlemek için başlarını hastanın göğsüne dayıyorlardı. Oldukça yanlış olan bu yöntem aslında doktorları sonuca götürme noktasında da oldukça sorun yaşatıyordu. 1816 senesinde genç ve fazla kiloları olan bir kadın göğüs sıkışması sebebiyle hastaneye gitti. Genel belirtiler incelendiğinde kalp yetmezliği olduğu ortaya çıkıyordu.

Rene Laennec isimli doktor 1816 senesinde büyük bir keşif yaparak steteskopun buluşu için ilk çalışmalarına başladı. Kendisine gelen fazla kilolu kadının kalp ritmini duymakta oldukça zorlanıyordu. Bunun sonucu olarak çocukların oynadığı oyun aklına geldi. Bir kağıdı rulo şekline getirerek kadının kalbinin üzerine koydu. Diğer ucuna da kulağını yerleştiren doktor kadının kalp atışlarını daha net duyduğunu fark etti. Daha sonradan bunun insanların akciğerlerini ve kalbini dinleme noktasında daha etkili olacağını düşünen doktor, ahşap bir rulo yaparak icadını geliştirmeye karar verdi ve bu kararında oldukça başarılı oldu. Stetos ve skopein kelimelerinin birleşiminden oluşan Stetoskop’un adının anlamı tam olarak çevrildiğinde göğüs ve bakmak anlamına gelmektedir.

Steteskop, günümüzde çokta önemli gözükmese de aslıda o yıllarda bir çok hastalığın teşhisini kolaylaştırdı. Kolaylaştırmanın da yanında aslında çokta doğru olmayan eski yöntemlerin yerine daha sağlıklı ve doğru karar verme noktasında doktorlara oldukça faydalı oldu. İlk oluşturulan modelinde ahşap bir gövde ve tek yönlü tüp bir çıkış vardır. 20. Yüzyılın başına kadar aynı şekilde kullanılan bu model daha sonrasında günümüzdeki haline her iki kulağı da kapatarak daha net ses duymaya fayda sağlayacak haline geldi. 1800’lü yıllarda ihtiyaçtan doğan ve oldukça ilkel bir şekilde icat edilen stetoskop günümüzde onca yıl geçmesine rağmen hala tüm doktorlar tarafından kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu