Kimdir

Rene Laennec Kimdir? Hayatı ve İcatları

Rene Laennec Kimdir? Seteskopu icat eden kişi, Fransız hekim, mucit ve araştırmacı.  Bu yazımızda stetoskop ile adını tıp dünyasına altın harflerle kazıyan Rene Laennec’ın hayatı, icatları ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdik.

Rene Laennec Hayatı

Rene Laennec’ın hayatı 17 Şubat 1781 tarihinde Fransa’da yer alan Quimper’de yetim bir çocuk olarak dünyaya gelmesiyle başlamıştır.  Henüz altı yaşındayken annesini de kaybeden Laennec, doktor amcasının yanında yaşamaya başlamıştır. 12 yaşına geldiğinde ise amcası ile birlikte Nantes’e taşınmak zorunda kalmıştır.

Taşındıkları şehirde Almanca ve İngilizce öğrenerek amcasının da yönlendirmesiyle tıp fakültesi için çalışmaya başlamıştır. 19 yaşına geldiği zaman, tıp fakültesini kazanarak eğitim için Paris’e gitmiştir. Üniversitedeki ilk yılında, cerrahi ve tıp alanında oldukça önemli çalışmalar yapmıştır. Bu sayede, kısa bir sürede dikkat çekerek fakülte birinciliğini elde etmeyi başarmıştır. Tıp fakültesi yıllarında, Napolyon’un doktoru olarak tanınan Corvisart’ın öğrencisi olma imkanını yakalamıştır. Başarılı öğrencilik hayatının sonucu olarak ilk bildirisini 1802 yılında Journal de Medecine’de yayınlamıştır. Laennec, bu dönemlerde genellikle göğüs hastalıklarına yoğunlaşmıştır. Göğüs hastalıklarının teşhis ve tedavisinde farklı gözlem yöntemlerinin gerekliliğini öne sürmüştür.

Gözlem yapmanın bilim ve sanat alanında son derece önemli olduğunu düşünen Laennec, gelecek çalışmalar için ufuk açan bir yönteme sahiptir. Yaptığı çalışmalarının pek çoğunda, doğru gözlemin nasıl yapılacağı konusunu araştırmayı tercih etmiştir.

Rene Laennec Neyi İcat Etmiştir?

Rene Laennec, göğüs hastalıklarının gözlemlenmesi konusunda yapmış olduğu çalışmalar sayesinde, 1803 yılında Paris’te verilen cerrahi ödülü almaya hak kazanmıştır. Ödülünü Grandes Ecoles’ten alan Laennec, aldığı ödüllere kadar oldukça zor bir hayat yaşamıştır. Ancak, yaptığı çalışmalar ve aldığı ödüller sayesinde adını duyurmasıyla birlikte özel işler almaya başlamış ve kazancını da buna paralel olarak arttırmıştır. Rene Laennec, sahip olduğu astım hastalığına rağmen çalışmalarına ara vermemiş, aksine çalışma temposunu yoğun olarak sürdürmüştür.

Yoğun çalışma temposu içerisindeyken tüberküloz ve siroz hastalıkları üzerine oldukça önemli çalışmalar yapmıştır. 1804 yılının temmuz ayında, bu konularla ilişkili olan tezini tamamlamıştır. Yayınladığı tezi sayesinde Societe de I’Ecole’ye kabul edilmiştir.

1810 – 1813 yılları arasında çok sayıda karışıklık ve ailevi sorun ile karşı karşıya kalmıştır. Dayısının tüberkülozdan ölümü sonrasında maddi sıkıntılarının da artması ile birlikte Paris’te yer alan Journal de Medecine’e ortak olma kararı almıştır. Aynı dönemde Fransa’da yaşanan iç savaş ve karışıklıklar sebebi ile önemli görevlere gelememiştir. 1816 yılında çok istemediği bir iş olan Necker Hastanesi’ndeki hekimlik görevine başlamıştır. Burada geçirdiği görev süreci boyunca tüberküloz, amfizem ve göğüs hastalıkları konularında çeşitli araştırmalar yapmaya devam etmiştir.

Stetoskopun mucidi: Rene Laennec

Rene Laennec, tarih sahnesinde steteskopu icat eden bilim adamı olarak tanınmaktadır. Tıp alanında yaptığı çalışmaların pek çoğu, doğru teşhisin koyulabilmesi alanında gerçekleşmiştir. Özellikle göğüs hastalıklarının doğru gözlemlenebilmesi konusunda uzun süren araştırmalar sonucunda doğru teşhisin yapılabileceği bir icat ile karşımıza çıkmıştır. Steteskop, göğüs bölgesinin dinlenmesi ve göğüs hastalıklarının doğru teşhis edilmesi açısından son derece önemlidir.

Rene Laennec’in steteskopu icat etme konusundaki ilham kaynağının çocuklar olduğu bilinmektedir. Paris sokaklarında gezdiği günlerden birinde, sokakta oyun oynayan iki çocukla karşılaşan Laennec, çocuklardan birinin elinde tahta bir sopa olduğunu fark etmiştir. Çocuk, elindeki tahta sopanın ucuna kulağını dayamıştır. Diğer çocuk ise, tahtanın diğer ucuna iğne ile vurmuştur. Rene Laennec, bu durumu fark ettiği zaman ilk olarak kağıtla bazı deneyler yapmıştır. Yaptığı deneyler sonucunda ses almayı başarmıştır. Bu sayede, steteskopun icadı ortaya çıkmıştır. İcadın ismi ise, Yunan dilinde göğüs anlamına gelmekte olan “stethos” kelimesinden esinlenilerek oluşturulmuştur.

Rene Laennec Ölümü

Tıp alanında yaptığı çok sayıda çalışma ve steteskop icadı ile adını dünyaya duyurmaya başaran Rene Laennec, önemli bilim insanları arasında yer almaktadır. 13 Ağustos 1826 tarihinde Ploaré’de hayata veda etmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu