Kimdir

Guglielmo Marconi Kimdir? Hayatı ve İcatları

Guglielmo Marconi Kimdir? İtalyan elektirik mühendisi, bilim insanı ve mucittir. Marconi, 25 Nisan 1874 tarihinde Bologna’da dünyaya gelmiştir. Babası İtalyan Guiseppe Marconi ve annesi İrlandalı Annie Jameson’dur. Ailenin ikinci erkek çocuğu olarak dünyaya gelen Guglielmo, günümüzde yaptığı çalışmalarla hala kendinden söz ettirmektedir.

Guglielmo Marconi Hayatı

Guglielmo Marconi’nin hayatı bilimsel çalışmalarla geçmiştir. 25 Nisan 1874’de Bologna’da doğan Guglielmo; Bologna, Floransa ve Leghorn’da nitelikli bir eğitim alarak ilerdeki başarılarına temel atmış oldu. Fizik bilimine ilgisi okul zamanlarında başlayan Guglielmo Marconi; Maxwell, Hertz ve kendinden önceki diğer meslektaşlarının çalışmalarını sıkı bir şekilde inceledi.

  1985 yılında kendisinden yaklaşık 1,5 mil uzağındaki Pontecchio’da gelecekte başarılarının anahtarı olan deneylerine başladı. Çok fazla geçmeden laboratuvardan babasının kır evine kablosuz sinyaller göndermeyi başardı. Bu başarı onun ufkunu daha da genişletti ve 1896 yılında tüm ekipmanlarını alarak İngiltere’ye gitti. İngiltere’de posta teşkilatının o zamanki şefi olan Sir William Preece ile tanıştı.

  Tarih 1987 yılına geldiğinde kablosuz telgraf teknolojisi sistemine ait ilk patentini aldı. Bu sisteme kendi adı olan “Marconi Sistemi” adını verdi. Bu sistemi Londra’da yer alan Salisbury Plain ve Bristol Kanalı arasında testini gerçekleştirerek tüm dünyaya kanıtladı. Bu kanıtı ile beraber Kablosuz Telgraf ve Sinyal Şirketi’ni kurdu ve 3 yıl sonra ismini Marconi’nin Kablosuz Telgraf Şirketi olarak revize etti. Gene aynı yıl İtalya Hükümeti’ne yaptığı başarılı sunum ile 12 milden daha fazla uzaklığa kablosuz sinyal göndermeyi başardı. Bu başarı ile kendini iyice kanıtlamış olan Guglielmo Marconi 1899 yılında İngiltere Kanalı üzerinden Fransa ve İngiltere arasında kablosuz iletişim ağını kurdu. Bununla beraber The Needles, Haven Oteli, Poole, Dorset ve Bournemounth’ta kalıcı kablosuz istasyonlar kurdu.

  1900 yılında “ayarlı veya senktonik telgrafçılık” ismi ile bilinen 7777 numaralı patentini aldı. Bundan 1 yıl sonra Guglielmo kablosuz dalgaların dünyanın şeklinden etkilenmeyeceğini kanıtladı. Aynı yılda Atlantik Okyanusu’na ilk kablosuz sinyalleri iletebilmek için 2100 mil boyunca kendi sistemini kurdu.

  2 yıllık bir aradan sonra 1902 yılında Marconi bir seyehati sırasında gün ışığını ile kablosuz sinyaller arasındaki etkileşimi fark etti ve gün ışığının kablosuz iletişime etkisini keşfetti. Gene aynı yıl içerisinde uzun yıllar kullanılan manyetik dedektörünü icat etti. 1902 yılının sonlarına doğru çalışmalarını daha da arttıran Guglielmo Marconi ilk kez mesaj iletmeyi başardı. Başarının anahtarını bu başarı ile kazandı demek yanlış olmaz çünkü bu başarı ile beraber 1907 yılında İngiltere-İrlanda arasındaki okyanusta ticari ağlar başladı ve İtalya-Karadağ arasında ilk kısa mesafe yerel bir ağ devreye alındı.

  1905 yılında Guglielmo Marconi yatay direk antenin patenti ile beraber 1912 yılında sürekli dalgalar üretebilen bir sistemin de patentini almayı başardı.

  1914 yılında Guglielmo İtalyan ordusuna katıldı ve yüzbaşı olarak görev yaptı. Bu olay ile bilimsel çalışmalarından bir süre uzak kalan Guglielmo Marconi İtalyan savaşı ile beraber bilimsel çalışmalarına tekrar dönmeye karar verdi. 1923 yılına kadar kağıt üzerinde çalışmalar yapan Guglielmo artık yolculuk yaparak planladığı şeylerin testlerine başladı. Bu testler ile uzun mesafeli iletişim için radyo sinyal sisteminin ilk adımı atılmış oldu. Bu sistem İngiltere Hükümeti tarafından onaylanarak imparatorluk iletişim sistemi olarak kullanılmaya başlandı ve Kanada ile İngiltere arasına ilk istasyon kuruldu. Bir yıl sonra istasyon sayısı daha da arttırılarak iletişim ağı güçlendirildi.

  Tarih 1931’i gösterdiğinde Marconi uzun dalgalar üzerindeki çalışmalarına son vererek kısa dalgaların yayılımı üzerinde çalışmalara başladı. Bu çalışmalar ile 1932’de Vatikan şehri ile dini lider Papa’nın yazlık evi arasındaki dünyanın ilk mikrodalga radyo telefon bağlantısını kurmayı başardı. 2 yıl sonra ise denizcilere yardımcı olmak için ilk mikrodalga radyo fenerini yaptı.

  Tüm bu başarılara kayıtsız kalmayan Amerikan Hükümeti kendisine New York’ta yer alan Amerikan Radyo Mühendisliği Enstitüsü’nde öğretmen olarak görev verdi. Bu dersler sırasında ilk defa radar prensipleri konusunda bir demonstrasyon yaptı.

  1937 yılına kadar çalışmalarına devam eden Guglielmo Marconi, 20 Temmuz 1937 yılında hayata veda etmiştir.

Guglielmo Marconi İcatları

  • Radyo
  • Kablosuz Telgraf
  • Monopol Anten
  • Manyetik Dedektör

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu