Arşiv

Polislik Mesleği Hakkında Bilgi

Bu yazımızda sizlere Polislik mesleği hakkında bilgi vermeye çalıştık. 

Polislik demokratik düzen içerisinde kanun hâkimiyetinin sağlanması ve korunmasıdır.  Bunu sağlayan yani yurt içinde huzur ve nizamın temini vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması ve korunması için suç işlemeye yönelik davranışların önlenmesi için çalışma yapan kişilere de Polis denilmektedir. Suç işlenmesi durumunda sanıkların yakalanarak adalete teslim edilmesi görevini üstlenen emniyet teşkilatı ve topluma hizmet veren görevli memurlardır.

Birçok kişinin de gördüğü ve bildiği üzere polislik mesleği zor, tehlikeli ve bir o kadar da yorucu bir meslektir. Bu nedenle ülke yararına, huzur ve refahına yönelik çalışmaları sabır ve gayretle yapacak olan, vatan ve millet sevgisi ile hizmet edecek kişilerin yerine getirecekleri meşakkatli bir görevdir.

Polislerin Görevleri

  • Suçun işlenmesine ve tekrarlanmasına engel olmak.
  • İzinsiz toplantı yürüyüş ve eylemleri engel olarak, bunlar için önlemler almak.
  • Trafik düzenini akışını sağlamak,
  • Halkın huzurunu bozan, kaçak mal uyuşturucu madde alan satan aşırı derecede sarhoş olan kişileri yakalayarak yargı mercilerine teslim etmek
  • Bina veya benzeri yerlere yapılan saldırıları engellemek, ihbarları değerlendirmek.
  • Önemli kişilere yapılan saldırıları engellemek ve işlenen cinayetleri aydınlatmak
  • Kamu güvenliğini sağlamak

Bu görevlere ek olarak toplumun huzur ve refahına yönelik görev ve sorumlulukları olan emniyet teşkilatı mensuplarıdır.

Polislik Mesleğini İcra Edecek Olan Kişilerde Bulunması Gereken Nitelikler

Her meslekte olduğu gibi Polislik mesleğinde de bu mesleği seçmek isteyen kişilerin birtakım yeterliliklere ve bilmeleri gereken bazı sorumluluklar vardır. Özellikle eğitim düzeyi, sınav puanı ve fiziki yeterlilik şartlarının olması gerekir. Polislik mesleğini icra edece kişilerin, vücut yapılarının düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görüntülerinin kusursuz olması gerekir.

Göz ve elleri eş düşümle kullanabilmeleri, disiplin ve kurallar dâhilinde, organize olup ekip arkadaşları ile uyumlu çalışma potansiyelin olması. Yönerge ve emirleri uygulayarak, insanların duygularını anlayabilen sabırlı sorumluluk duygusu güçlü, dikkatli, insanlara saygılı kişiler olması gerekmektedir.

Polislik mesleği hakkında bilgi almak isteyen ve polis olmak isteyen kişilerin eğitim düzeyleri, lise mezunu ya da özellikle 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite mezunu adaylardan seçilmektedir. Lise ya da meslek yüksek okul mezunu kişiler yazılı sınav, spor ve mülakat aşamalarından oluşan yeterlilik sınavlarını geçerek PMYO girmeye hak kazanırlar. 2 yıllık eğitim süresinden sonra atama alarak göreve başlarlar.  4 yıllık fakülte mezunu olan kişiler spor sınavı mülakat aşamalarını ve yazılı sınavı geçtikten sonra PAYEM, POMEM okullarına girmeye hak kazanırlar 6 ay eğitim aldıkta sonra atama alarak göreve başlarlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu