Arşiv

Avukatlık Mesleği Hakkında Bilgi

Bu yazımızda avukat nedir, nasıl olunur? avukatlık mesleğinin özellikleri, bölümleri ve avukatlık maaşları hakkında bilgi verdik.

Avukatlık Mesleği

Avukatlık mesleği, günümüz öğrencilerinin yoğun eğilim gösterdiği mesleklerden bir tanesidir. Bu mesleğin yapılması için ve meslek için gidilecek okulların kazanılması için farklı yeterliliklerin olması gerekir. İlk olarak bu durumlar bilinmeli ve değerlendirmeler sonucu karar verilmelidir.

Avukat Mesleğinin Özellikleri

Avukat mesleğinin ilk özelliği, bir olay veya durumun savunucusu olmaktır. Müvekkil olarak edinilen kişinin, hukuki uyuşmazlık karşısında haklı yönlerinin gösterilmesi, karşı tarafın haksız yönlerinin belirtilmesi sağlanır. Bu mesleği yapmak isteyen insanların; yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmeleri, hafızalarında birçok bilgiye yer verebilmeleri ve konuşma sanatını iyi bilmeleri gerekir.

Bu mesleğin bir diğer özelliği, adliyede çalışılacak olmasıdır. Mahkeme salonları içerisinde, avukatlar için ayrılan yerlerde ve gerekli zamanlarda savunma gerçekleştirilir. Avukat mesleğinin karar verme yetkisi yoktur. Sadece savunma ve durumu ortaya serme gibi yetkilere sahiptirler. Karar aşaması, hakim ve savcıların durum değerlendirmesi sonucu ortaya çıkacaktır.

Avukat Nasıl Olunur?

Avukat olmak için uzun bir sürecin göze alınması gerekir. İlkokul ve liselerin bitirilmesinin ardından üniversite giriş sınavına girilir. Burada alan olarak eşit ağırlık geçerlidir. Sınav sonucunda alınacak sıralamada belirli bir aralıkta bulunmak gerekir. Bu aralıklara göre hukuk fakültesi tercihi yapılır. Daha sonra hukuk fakültesi derslerinin verilmesi sağlanır ve okul bitirilir. Bitirildikten sonra staj için bir avukata başvurulur. En az beş yıl deneyime sahip olması gereken avukat staj için onay verirse, staj süresi başlamış olur. Bu süreç bir tam yıldır (yani on iki ay). Staj sonrası ruhsat alınır ve avukat olunmuş olur.

Avukatlık Bölümleri

Avukat olmak isteyen bireyler, avukatlık bölümlerinin neler olduğu konusunu oldukça sık araştırır. Avukatlığın farklı bölümleri olarak ifade edilecek bir durum yokken, avukatlığın farklı alanları vardır. Avukat olurken aynı bilgiler ve benzer donanımlar ile mezun olunur. Ancak staj sonrası yönelmek istenen alanlardan dolayı farklı bölümler varmış gibi bir algı ortaya çıkar. Bu durum bölüm değil, alandır.

Avukatlık alanları; ceza hukuku alanında avukatlık, aile hukuku alanında avukatlık, idari davalar alanı, medeni hukuk alanı, iş hukuku alanı, icra ve iflas alanı gibi alanlardır. Bunun yanı sıra, kat mülkiyeti alanı, kamulaştırma alanı, sağlık alanı, tüketim alanı gibi avukatlık alanlarından söz etmek de mümkündür. Hukuk mezunu olduktan sonra avukatlık yapmak isteyen bireylerin, staj sonrası uzmanlaşmaları ile bu alanlar tercih edilebilir.

Avukat olmak için hukuk fakültesinden mezun olmak gerekir, hukuk fakültesi taban puanları ve başarı sıralamaları için zuuh.net/hukuk-taban-puanlari bağlantısını ziyaret edin.

Avukat Maaşları

Avukatlık, serbest alanda yapılabilecek bir meslek olmakla birlikte; kamu sektöründe de çalışma alanı edinir. Her alanda farklı çalışma temposu söz konusu olduğu için, alınacak olan maaşlar da değişim gösterir. İlk olarak, yeni hukuk mezunu ve stajyer olan bir avukat ortalama olarak 5,500 Türk lirası maaş alır. Ortalama olarak belirtilmesinin nedeni, alınacak olan maaşın işveren avukata bağlı olarak değişmesidir. Bunun yanı sıra ruhsat alan bir avukat eğer kamuda çalışmaya karar verirse, net olarak asgari ücret alacaktır.

Asgari ücretin yanı sıra, girilen her dava ve davalardaki kazanım durumuna bağlı olarak ek gelirler oluşur. Böylelikle ortalama olarak 8,500 Türk lirası maaş alınmış olur. Özel sektörde çalışmak isteyen avukatların maaşları ise oldukça değişkendir.

Alınacak olan dava sayısı, davaların kazanılma veya kaybedilme durumu, büro giderlerine (çalışan sayısı, verilen maaşlar ve bu gibi etkenlere bağlı giderler) bağlı olarak maaş belirlenir. İş yoğunluğu ortalama olan başarılı bir avukat, ortalama olarak aylık 7000 Türk lirası ile 20000 Türk lirası arasında bir kazanç sağlayabilir.

Avukatlık maaşları hakkında daha detaylı hazırlanmış yazımıza gitmek için zuuh.net/avukat-maasi-ne-kadar tıklayın.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu