Arşiv

Difteri (Kuş Palazı) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıpta difteri, halk arasında kuşpalazı olarak bilinen bu hastalık genellikle 9 yaşından küçük çocuklarda görülen, tedavisi aciliyet gerektiren, tedavisinde geç kalındığı takdirde ölümle son bulabilen bulaşıcı ve ciddi bir hastalıktır.

İnsanların bebeklik döneminde aşılanması, dünyada aşının öneminin artmasına bağlı olarak insanların bilinçlenmesiyle beraber bu hastalığın insidansı yani yayılma hızı önemli ölçüde azalmıştır. Ancak ne yazık ki bu önlemlere rağmen difteri diğer ismiyle de kuşpalazı, dünya da pek çok ülkede halen görülmeye devam etmektedir.

Difteri Nedir ve Bulaşma Yolları Nelerdir?

Difteri’nin sebebi corynebacterium diptheriae isimli bir bakteridir. Bu basiller gram pozitif, çubuk ve çomak şeklinde sıralanmış ve de kuruluğa dayanıklı bakterilerdir. Bu bakterinin sadece insandan insana geçmektedir yani tek kaynağı insandır. Portör yani taşıyıcıların, ağız, boğaz veya burun salgılarıyla temas halinde bulaşmaktadır.

Difteri’nın Kuluçka Süresi Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Bu hastalığın kuluçka süresi 2 ila 5 gündür. Bu hastalığın bulaşma yolu hastanın ya da taşıyıcının damlacıklarıyla yani hasta insanın ağız, burun, boğaz salgılarıyla teması ya da hastanın kontamine olmuş yani kirlenmiş eşyalarıyla temas halinde ortaya çıkıyor. Bu hastalığı geçirmiş olan bir kişi bir daha bu hastalığı geçirmez yani ömür boyu bağışıklık kazanır.

Difteri’nin Tedavi ve Hemşirelik Bakımı

Difteri aciliyet gerektiren bir hastalık olduğu için tedavisine de olabildiği kadar erken başlanmalıdır. Hastalar mutlaka ama mutlaka hastanede, uzman ve sağlık personelleri gözetiminde tedavi edilmelidir. Bu hastalığın tedavisinde serum tedavisi ve serum tedavisinin yanı sıra basillerin ortadan kalkabilmesi için penisilin, eritromisin gibi buna benzer antibiyotikler verilmelidir. En son tedavi olarak cerrahi müdahaleye başvurulmalıdır ve hastaya trakeostami işlemi uygulanmalıdır.

Difteri’den Korunma Yolları

Hastalar mutlaka ama mutlaka diğer insanlardan farklı bir odada tedavi edilmelidir. Hastaların ya da taşıyıcıların kullandığı kişisel eşyalar ve hastaların kullandığı lavabolar düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Daha önce hiç aşılanmamış kişi difterili hasta ile temas halinde bulunursa on bin ila elli bin ünite difteri antitoksik serumu kas içine olacak şekilde yapılmalıdır. Difteri bildirimi zorunlu ve tehlikeli bir hastalıktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu