Fotokopi makinesinin icadı, Fotokopiyi Kim Buldu?
İlk Fotokopi makinesinin icadı 1938 yılında Chester Carlson tarafından gerçekleştirildi. Amerikan bir fizik profesörü olan Carlson, New York basınında zamanın en çok tanınan bilim adamlarından biriydi. Carlson, California Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Telephone Company’de çalışmaya başladı. Kısa bir süre sonra ise New York’un ün şirketi Mollary Company’nin patent bölümüne girdi. Burada edindiği tecrübeler doğrultusunda fotokopi makinesi icadı işlemini 1938 yılında gerçekleştirmiş oldu.
Fotokopi makinesi piyasaya girdiği 1930’lu yılların sonlarında çok daha ilkel bir yolla hizmet veriyordu. Elektrostatik kâğıtlara baskı yapmakta kullanılan bu makineler, mürekkep ile çalışıyordu. Ancak günümüzde kullanılmakta olan birçok fotokopi makinesi, karbon kimyasalından oluşmakta olan tonerler ile birlikte çalışıyor. Bu tonerler bir belgenin kâğıda kopyalama işlemini üstleniyor. Geçmişte kullanılmakta olan ilkel makinelere göre günümüzde kullanan makineler; boyutları bakımından küçük, çok daha hızlı işlem yapıyor ve dijital makineler görüntüyü tam olarak aktarıyorlar.
Üst kısımda belirttiğimiz yazımızdan da anlaşılacağı gibi, fotokopi makinesi icadı uzun yıllara dayanmaktadır. İş, eğitim ve devlet işleri başta olmak üzere günümüzde her alanda kullanılan fotokopi makineleri, teknolojinin de gelişmesi ile birlikte biraz geri planda kaldı diyebiliriz. Özellikle okullarda kullanılan belgeler, artık mail yolu ile gönderilebiliyor. Ancak ülkemizde devlet işleri ile alakası olan vatandaşların bazı zamanlarda fotokopi üzerinden çıkartılabilecek belgelere ihtiyaçları oluyor. İş ve eğitimde geri kalmış olan bu makineler, devlet işlerinde hala sıklıkla kullanılıyorlar.