Arşiv

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisinin Sebepleri

Bu yazımızda, Birleşmiş Milletlerin Çocuk Haklarıyla İlgili Bildiri Yayınlanmasının Sebepleri hakkında kısaca bilgi paylaştık. İnsan hakları olarak geliştirilen ve kişinin doğuştan edindiği haklardan olan bu haklar arasında çocuk hakları da bulunuyor. Hiçbir müdahale olmaksızın ve dil, din, ırk, köken, sınıf ayrımı olmadan belirlenen çocuk hakları dünyanın her yerinde geçerli olarak belirlenmiştir. Toplumsal açıdan da kabul edilen çocuk hakları farklılık gözetmeksiniz tüm dünya da geçerli olmaktadır. Birleşmiş milletlerin çocuk hakları ile ilgili yaptığı açıklamalarda bu alanda dünya genelinde bulunan çocukları kapsamaktadır.

Uluslararası bir önemi bulunan çocuk haklarında birleşmiş milletlerde sürekli olarak bildirimde bulunuyor. Öneminin büyük ve dikkat çekici olması da aynı şekilde çocuklara gösterilmesi gereken duyarlılığı belirtiyor. İlk olarak belirlenen ve çocuk haklarının ortaya çıkmasını sağlayan Jules de Jeune, genel görüş bildirimi ile tüm dünyada aynı hakları savunmuştur. 1894 yılında bu yana ortaya çıkan çocuk hakları Birleşmiş Milletler tarafından sürekli olarak yenilenmekte ve özen gösterilmektedir.

Birleşmiş Milletlerin Çocuk Haklarına Yönelik Yaptığı Bildirimler

Yaklaşık olarak 150 ülkenin de katıldığı çocuk hakların kurulunda dünya çocuklarının korunması hedef alınmıştır. Bu açıdan “ Dünya Çocuk Zirvesi “ olarak kurulan toplantıda birçok karar da alınmıştır. Çocuk hakları hedef alan birçok kararı kesin kılan bu oturumda onaylama ve kabul etme işlemi de gerçekleşmiştir.

Madde şeklinde yayınlanan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Koruma sözleşmesinde 54 adet madde bulunuyor. Her madde detaylı şekilde belirtilerek yayınlanmıştır. Türkiye’de de gerekli merciler bu maddeleri onaylayarak gerekli önlemleri almaya çalışıyor. Çocuk haklarına göre belirlenen sözleşme üzerinde;

  • Anne baba
  • Topluluk
  • Öğretmenler
  • Sağlık çalışanları
  • Güvenlik görevlileri şeklinde önemler ve önlemler önceliği de verilmiştir.

Bu sözleşmenin devamında geçerli olan çocuk sayılma kuralları arasında 18 yaş sınırı bulunuyor. Bu nedenle 18 yaşından küçük her birey çocuk sayılmaktadır. Aynı şekilde her çocuk doğduktan sonra isim ve vatandaşlık alma hakkına sahiptir. En çok önem verilen ve sürekli bildirimleri tekrarlayan durumlardan biri de çocuk haklarında, çocuğun gelişimi ve bakımını öncelik olarak ana babaya verilmesidir. Bunun sonrasında tüm çocuklar cinsel istismara karşı devlet tarafından da korunmalıdır şeklinde önemli maddeler bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu