Arşiv

Ye Kürküm Ye Deyiminin Anlamı ve Hikayesi

Ye kürküm ye ne demek? Ye kürküm ye deyiminin anlamı, açıklaması ve ortaya çıkış hikayesi hakkında bilgi.

Ye Kürküm Ye Anlamı

Bireyin kendi karakterine ve kişiliğine değil de, dış görünüşüne ve kıyafetlerine önem vermek ye kürküm ye deyiminin anlamı bizlere anlatır. İnsanların giyim kuşam düzenine, karakterden daha çok önem verdiğini, saygı gösterdiğini belli etmek için halk arasında sıklıkla kullanılan popüler deyimlerden bir tanesidir. Hatta öyle ki, bu deyim fıkralara bile konu olmuştur.

Ye Kürküm Ye Hikayesi

Nasrettin Hoca bir gün varlıklı bir ailenin evine akşam yemeğine davet edilir. Davet sahibi hane halkı Nasrettin Hoca’nın methini çok duymuş fakat daha önce hiç görmemiştir.  Bu nedenle ilk kez görecekleri için oldukça heyecanlıdır.

Tüm hane bireyleri en güzel elbiselerini giymiş, en güzel kokuları sürünmüş ve en güzel yemekleri yapıp Nasrettin Hoca’nın davetlerine icabet etmesini beklerler. Saatler sonra hava kararır ve Nasrettin Hoca Akşam yemeğine davet edildiği evin kapısını çalar.

Hane halkı kapıyı açtıklarında karşılarında her gün giydiği sıradan kıyafetleriyle (eski ve yamalı kıyafetleriyle) Nasrettin Hoca’yı görürler. Hoca’yı o kıyafetlerle gören ev halkının gülümseyen yüzleri aniden düşer ve isteksizce Hoca içeri buyur edilir.

Hoca’nın kılık kıyafetinin pis olması hane halkında olumsuz bir etki yaratmış olacak ki,  Hane halkı Hoca ile konuşurken yarım ağızla cevaplar veriyor, misafirlerine yeterince ilgi göstermiyor ve ikramda  bulunmaktan kaçınır.

Tabi bu durum Nasrettin Hoca’nın dikkatinden kaçmaz ve durumun farkına varınca misafirliği kısa kesip doğru evine gider.

Zaman ilerle, günler geçer ve aynı ev tarafından çevre komşularında katılacağı çok büyük bir bir akşam yemeği düzenlenir.

Bu davete Nasrettin Hoca’da davetlidir. Fakat hoca bu sefer ki davete rutin kıyafetlerle değil, en güzel kıyafetlerini giyerek (Pahalı bir Kürk giyer) gider.

Hane halkı davette gelen Nasrettin Hoca’yı görünce bu sefer hocayı baş köşeye oturtup, tüm yemekleri, içkileri, ve meyveleri ikram eder.

Nasrettin hoca asıl hürmetin kendisine değil, kılık kıyafetine verildiğini fark edince yemek yediği tepsideki çorbaya kürkünün kenarını batırır ve yüksek bir ses ile YE KÜRKÜM YE, YE KÜRKÜM YE! şeklinde bir ifade kullanır.

 Hoca bu davranışı ile ev sahibinin yaptığı yanlıştan utanmasını sağlamıştır.

Ye Kürküm Ye ile İlgili Örnek Cümleler

  •  Güzel kıyafetlerine bakan herkes onun itibarlı biri olduğunu düşündü, boşuna dememişler ye kürküm ye diye.
  • Kılık kıyafet karşındaki kişiye verdiğin değeri gösterir, hem ne demiş atalarımız ye kürküm ye.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu