Kimdir

Uluğ Bey Kimdir? Uluğ Bey’in Hayatı

Tarihe altın harflerle  ismini yazdıran ünlü tarihçi ve matematikçilerden biri olarak karşımıza çıkan Uluğ  bey, 22 Mart 1934’te Azerbeycan’da doğmuştur. Uluğ bey, Timurun torunudur. Gerçek adı Muhammed Taragay‘dır. Fakat  Timur  tarafından  sevilen bir isim olmaya başlamasından sonra Uluğ bey olarak adlandırılmıştır.  Hem alim hem de  devlet  adamı vasfındadır. Uluğ bey bu kadar önemli yapan en önemli özelliğinden birisi de dönemin dünya çapında tanınan en ünlü  astronom olmasıdır.

Hayatı

Küçük yaştan beridir matematiğe karşı ilgisi bir hayli fazlaydı.  Bu sebepten dolayıdır ki Matematiğe karşı hiç azalmamıştır.  Aynı zamanda ilim yolunda da ilerleme kat eden isimlerden biri olmayı başarmıştır. Sürekli ilgi duymuş olduğu matematik ve  astronomi ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. Yapmış olduğu çalışmalar sonucunda da Türk tarihi açısından  önemli bir yer tutmayı başarmış durumdadır. Hükümdarlık döneminde ise ilk yapmış olduğu icraatlerden birisi de Semerkand şehrinde bir rasathane ve medrese kurmasıdır. 1409 yılları geldiğinde babası tarafından Uluğ beye bir görev verildi. Bu görev ise Maveraünnehir bölgesinin denetimi onun elinde olacaktı. Soğanak ve   Asparay olarak süren bölgede tam 30 yıl boyunca da görev yapmıştır. Fakat görev yaptığı esnada da  büyük bir vaktini daha çok bilimsel konularla geçirmiştir.

Onun için bilimsel faaliyetlerin önemi bir hayli fazlaydı. Devlet işlerini  babasına bağlı bir şekilde yürütmeye çalışıyordu. Uluğ bey döneminde önemli şehirlerden biri olan Semerkant, hem akli hem de nakli ilimlerin başkenti haline gelmeyi başarmıştır.  Bu şehir  Uluğ bey döneminde en parlak sürecini yaşamıştır. Üstelik tasavvuf kültürü de  Uluğ bey zamanın da oldukça önemli bir noktaya da taşınmıştır. Taavvuf kültürü de halk arasında hızlı şekilde yayıldı.

Astronomi de olan başarısından söz etmezsek olmaz. Öyle ki Uluğ bey astronomik aletler yapmış ve bunları da geliştirmiştir. Oldukça  saygı değer isimlerden biri haline gelen Uluğ bey, 25 Ekim 1449’te Semerkant şehrinde  vefat etmiştir.

Yaptığı Çalışmaları

  • Semerkant’ta gözlem evi ve rasathane kurmuştur.
  • Yıldız cetvelleri geliştirmiştir.
  • Bir yılın 365 gün 6 saat olduğunu bulmuştur. (15 saniyelik bir hata payı vardır.)
  • Bir çok gezegeni keşfedilmesinde faydalı çalışmaları olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu