Kimdir

Tayyar Rahmiye Kimdir? Hayatı ve Savaştığı Cepheler

Hikaye Öne Çıkanlar
  • Tayyar Rahmiye: Türk gönüllü kadın asker olarak tarihe yazılan kadınlarımızdan biridir.
  • Doğum tarihi: 1890, Kayalı
  • Ölüm tarihi ve yeri: 5 Ağustos 1920, Osmaniye
  • Mezarı: Envar-ül Hamit Camii, Osmaniye

Tayyar Rahmiye kimdir? Türk gönüllü kadın asker olarak katıldığı kurtuluş savaşında askerlere sarf ettiği sözleri ve mücadeleci tavrı ile adından söz ettirmeyi başarmış Kurtuluş savaşında şehit olmuştur.

Tayyar Rahmiye Hayatı

1890 senesinde dünyaya gözlerini açtı. Kahraman kadın askerin doğduğu şehir ise Kaypak Bucağı / Osmaniyedir. Yaşamış olduğu  şehir, düşmanlar tarafından sürekli  olarak bir işgal içerisindeydi. Düşmanların bu tür işgallerini yok etmek adına milli kuvvetlerin içerisinde yer aldı.

1920’de 9. Tümenin Fransızlarla girmiş olduğu mücadele sırasında da   Rahmiye Hatun,  kendi müfrezesiyle katılmıştır. Burada ki görevi ise hem cephe hem de keşif yerinde  kundakçılık yapmaktı. Osmaniye yakınlarında  bulunan  demiryolu tünelini patlatması, düşmanların bir ayağının sekteye uğramasına neden olmuştur. Düşman hattında şehit düşen askerlerin taşınması için siperinden çıkmıştır. Düşman hattında ki şehit düşen askerleri kendi bölgesine getirmiştir. Sırtında bu askerleri taşıdığından dolayıdı Tayyar Rahmiyeye verilen lakap ”uçan olmuştur.

tayyar rahmiye

Osmanlı  Fransız karagahında bir saldırı düzenlenmişti. Bu saldırı sonrasında  Tayyar Rahmiye tarafından sarf edilen sözlerin bir hayli anlamlı olduğunu söylemekte yarar var.  Tayyar  Rahmiye saldırı sonrasında yanında ki erkek askerlere dönerek ” Ben kadın  olduğum halde ayaktayım siz yerde sürünmekten utanmıyor musunuz?” dedi.  Bu sözleri bile  Rahmiye hatunun ne kadar cesaretli bir kadın olduğunu gözler önüne serer nitelikteydi. Bu sözünü söyledikten sonra ise savaşa arkadaşlarını daha fazla hücum etmeyi başarmıştır.

Tayyar Rahmiye Savaştığı Cepheler

Kurtuluş savaşın da düşmanlarla kızışan bir savaş ortamı vardı. Kan gövdeyi adeta  götürüyordu. Özellikle bu dönemde kadınların vatanını korumak adına göstermiş olduğu milli mücadele ruhu takdir toplayacak cinsten diyebiliriz. Tayyar Rahmiye de  Kurtuluş Savaşında Güney cephesinde yer alan Türk kadın askerlerimizden birisidir. Güney Cephesinde yer alan Fransızlara karşı mücadele  eden bir  asker kadındır. Tayyar Rahmiye  1920 yılında  vefat etmiştir. Vefat etme nedeni ise düşman hattında yer alan iki askeri  korumak için kendini siper  etmiş ve şehit düşmüştür.

Tarihin en kahraman kadınları denilince onlardan biri olarak  Tayyar Rahmiye Hatun yer alıyor. Korkusuzluğu,  fedakarlığı asla unutulmaz. Özellikle yanında  savaşan asker arkadaşlarını koruması için kendisini bile feda  etmesi onu şimdilerde bile  önünde saygıyla eğilecek bir Türk asker kahramanı haline getirmiştir.

Tayyar Rahmiye Hakkında Sıkça Sorulanlar

Tayyar Rahmiye Ne Zaman Doğdu?

Tayyar Rahmiye 1890 yılında Osmaniye’de doğmuştur.

Tayyar Rahmiye Kaç Yaşında Öldü?

Tayyar rahmiye 1890-1920 yılları arasında yaşamıştır ve 30 yaşında vefat etmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu