Kimdir

Pisagor Kimdir? Hayatı ve Buluşları

Pisagor kimdir? Milattan önce yaşamış bir filozof olduğunu görecektir. Aynı zamanda matematikçi olan Pisagor, MÖ 570 ve MÖ 495 yılları arasında yaşamış, pisagorculuk akımının kurucusudur ve sahip olduğu en iyi önerme, kendi adını taşıyan Pisagor teoremi‘dir. Pisagor sayıların babası lakabıyla da bilinmektedir.  Her şeyin matematikle ilgili olduğunu, sayıların nihai bir gerçeklik oluşturduğunu ve matematik sayesinde her şeyin ölçülüp tahmin edilebileceğini söylemiştir.

Hayatı

Pisagor, Kendisinin bilginin dostu olarak tanımlayan ilk insanıdır. Taşıdığı düşüncelerini yazıya geçirmediği için hakkındaki bilgiler pisagorun öğrencilerinin anlattıkları ile sınırlıdır. İ.Ö 570 yılında Yunanistan’da yer alan Sisam adasında doğmuş, yüzük taşı imalatçısı Mnesarkhos isimli bir tüccarın oğludur. Ticaret için babasıyla farklı şehirlere giden Pisagor, ilk eğitimini de doğduğu adada almıştır. Aynı zamanda Tales’in öğrencisi olduğu için Tales’in isteğiyle matematik öncüsü Mısır ülkesine gitmiştir. Orada Mısır dilini öğrenmiştir. İtalya’dayken efsanevi şarkıcı Orpheus’un kurduğu orfeusçuluk etkisi altında kalmıştır. Bu sebeple bir dinsel topluluk kurarak ayrıca bir siyasi rol de üstlenmiştir.

Bu topluluktakiler kendini matematikçi olarak adlandırmış ve kişisel hiçbir şeye sahip olmadan okulda yaşarlardı. Aynı zamanda da Ruh Göçü öğretisi ile et yemezlerdi. Bu matematikçiler topluluğuna dinleyiciler adı altında öğrenciler gelirdi. Onlarda ise herhangi bir et yememe zorunluluğu yoktu.

Pisagorculuk Okulu

Pisagorculuk okulu, hem bir kardeşlik derneği hem de okul görevi görmekteydi. Bu okuldaki öğrenciler kendilerini Pisagorcu olarak adlandırırdı.  Pisagorculuğun belli başlı kuralları vardı ve bu kuralların çiğnenmesi durumunda cezasının ölüm olduğu bazı sessizlik kuralları mevcuttu. Pisagorcular matematikçiler ve dinleyiciler olarak ikiye ayrılmaktadır. Matematikçi olanlar daha iyi bir eğitim görenlerden oluşurken, dinleyicilerin ise sadece Pisagor’un yazılarının özetlerini duyma hakları vardı. Dinleyicilerin Pisagor’u görmeleri ya da bazı sırları bilme hakları yoktu. O devirde kadınların sadece bir eşya gibi görüldüğü ve işlerinin ev yönetimi olduğu düşünülmesine rağmen Pisagor onların toplumda eşit şekilde çalışmasına izin vermiştir. Ayrıca eşi Theano da bir matematikçidir.

Buluşları

  • Pisagor Teoremi
  • Pisagor bağıntısı, (Üçgen  bağıntısı)
  • İrrasyonel sayılar
  • Çarpım tablosu
  • Diatonik skala
  • Kürelerin armonisi önermesi
  • Müzikli tedavi yönemleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu