Kimdir

Otto Hahn Kimdir? Hayatı ve Buluşları

Hayatı

Otto Hahn 8 Mart 1879 yılında Almanya’nın Frankfurt kentinde doğmuştur. Çok küçük yaşlarda kimya dersine olan merakı sayesinde bu alana yönelmiştir. Ailesi ondaki bu ilgiyi görünce Kimya alanında iyi bir eğitim açısından destek vermişlerdir. Almanya’da bir üniversite de kimya eğitimi almıştır. 1901 yılında bu alanda Doktora yapmıştır. Dolayısıyla 1 yıl askerlik yaparak İngiltere’ye dönmeyerek Okuduğu Üniversitede asistanlık yapmaya başlamıştır.

Otto mesleki kariyerini ilerletmek adına Kimya ve İngilizcesini geliştirmiştir. 1906 yılında Ernest Rutherford’la kısa ama kaliteli zaman geçirerek alfa ışınları konusunda araştırmalar yapmıştır. Yine aynı yıllar arasında Berlin’ e dönerek basit bir kimya Laboratuvarında kimya deneyleri yaparak radyumun ana maddesini bulmuştur. İonyum’u keşfedip bugün kullanılan radyasyon tedavisinin temellerini o gün atmıştır.

Bir yıl sonra Yahudi fizik adamı Lise Meitner ile uzun bir zaman çalışarak arkadaşlığını ilerletmiştir. Hatta o yıllarda karşılaştığı Nazi rejimine karşı fazla bir girişimde bulunmadığı için arkadaşları tarafından eleştirilmiştir. Fakat ne kadar Lise Meitner Otto’yu eleştirse de zaman zaman ömür boyu arkadaş kalmayı başarmışlardır. Yıllar sonra Otto Hahn Kimya bölümünde profesör olmayı başarmıştır. Burada radyo Kimya alanında tek isim olmuştur.

Otto Hahn Birinci Dünya Savaşı döneminde askere çağrılarak Alman Ordusunda görev yapmıştır. Orduya kimyasal silahlar hazırlamıştır. Aynı zamanda savaş döneminde hardal ve klor gazı üretiminde yer alarak zehirli gazların geliştirilmesinde etkin bir rol oynamıştır. Lise Meitner ile birlikte 1936 yılında Radyo Kimya alanında kilometre taşı olacak türde bir kitap hazırlamıştır.

İkinci dünya savaşı yıllarındaysa Almanya’nın nükleer fizik üzerinde çalışmalarına devam edebilmek adına İngiltere Hükümeti ile siyasi alanda sıkıntı yaşamıştır. 1946 yılında bu sebeple tutuklanarak ceza evine gönderilmiş ve aynı yıl serbest bırakılmıştır. Otto Hahn nükleer program üzerine yaptığı çalışmalarla büyük bir gücü elinde bulundurmaktadır. O yıllarda Japonya ‘ya düşen atom bombasının yıkıcı etki yarattığını duymasıyla şok olmuştur. Bu olaydan kendini sorumlu hissetmiştir. Savaş sonrası nükleer silahlarla ilgili barış kampanyası başlatarak Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu