İcatlar

Mikrodalga fırının icadı, Mikrodalgayı Kim Buldu?

Mikrodalga fırını kim buldu?  Mikrodalga fırının icadı ve tarihsel gelişimi hakkında bilgi oku.  Mikrodalga, elektronik olarak dalga boyu 1 metreden daha kısa olan frekanslar için kullanılan tanımlamadır. Haberleşme ve iletişim sistemlerinde yoğun olarak kullanılır. Mikrodalga fırın ise yiyecekleri pişirmek ya da ısıtmak için mikrodalgaların ya da diğer bir adıyla radyo dalgalarının kullanıldığı fırın çeşididir. Günümüzde ev, işyeri, yurtlar, restoran vb. yerlerde sürekli olarak kullanılır.

Mikrodalga Fırının İcadı

İngiliz bilim adamı Percy Spencer, magneton adlı mikrodalga üreten elektronik aygıtla sürekli deneyler yapıyordu. Bu esnada cebindeki çikolatanın mikrodalga etkisiyle eridiğini fark etti. Magnetonun yanında duran diğer yiyeceklerdeki değişim özellikle dikkatini çekti ve bununla ilgili çalışmalar yaptı. İlk mikrodalga fırın 1.8 metre uzunluğunda ve 340 kg ağırlığındadır ve 1947 yılında Spencer tarafından üretilmiştir. Zamanla boyutları küçülerek herkesin alabileceği kullanıma kavuşmuştur.

Bir önceki yazımızda mikrodalga fırın almak isteyenler için en iyi mikrodalga fırın önerilerini bir araya getirdik. İlgili yazımızı okumak için zuuh.net/en-iyi-mikrodalga-firin-onerileri tıklayın.

Mikrodalga Fırın Nasıl Çalışır?

Magnetron mikrodalga fırın içinde tüp şeklinde dalga üretmeye devam eder. Mikrodalgaların dalga boyları ve frekans hızları belli seviyelerde değişkenlik gösterir. Frekansları 1-1000 GHz arasında, dalga boyları 0,1–100 cm aralığında değişir.

Dalgaların frekans aralığı ile dalga boyu arasında ters orantı söz konusudur. Bu nedenle düşük frekanslı dalgalar yüksek dalga boyu, yüksek frekanslı dalgalar ise düşük dalga boyu yaymaktadır. Fırındaki ışığın ise frekansı yüksek, dalga boyu küçüktür. Mikrodalga fırınlar ise düşük frekans ve yüksek dalga boyunu kullanırlar. Yüksek dalga boyuna sahip ısı, fırından çıkmaya çalışır fakat tekrar içe doğru yansımış olurlar. Mikrodalga fırın su moleküllerinin rezonans frekansı olarak 2.45 Ghz’dir.

Yiyeceklerin çoğu su içerir ve su molekülleri ısınınca yiyecekler de pişmiş oluyor. Mikrodalgalar su içermeyen yiyecekleri hiçbir şekilde etkilemez.

Mikrodalga Fırın Zararlı mı?

Yapılan araştırmalar sonucunda mikrodalga ile pişirilen yemekler ile normal pişirilen yemekler arasında sağlık açısından bariz bir farka rastlanamamıştır.

Yalnız uzmanlar fırınların pişirme esnasında yiyeceğin su olmayan bölümündeki zararlı organizmaların ölmemiş olacağını varsayarak bir takım önerilerde bulunuyorlar. Bunu önlemek için, pişirilen yemek eğer karıştırılabilen bir yemekse fırını durdurup karıştırmayı sonra tekrar pişirmeye devam etmeyi tavsiye ediyorlar. Kansere yol açtığı şeklinde görüşler mevcuttur ama dalgalar radyasyona değil ısıya dönüştüğü için bunu doğrulayan sağlam bir veriye ulaşılamıyor.

Dikkatli kullanım sonunda mikrodalga fırın zararlarından etkilenmemiş oluyoruz.

Mikrodalga kullanırken dikkat etmemiz gerekenler:

  1. Fırın boşken çalıştırılmamalıdır.
  2. Fırına plastik, melanin gibi kaplar konulmamalı, sadece mikrodalga için üretilen özel kaplar konulmalıdır.
  3. Fırın çalışırken karşısında durmamalı, kapağı açılmamalı, düzgün şekilde kapatılmalıdır.
  4. Bir sorun olduğunda kendi evde tamir edilerek değil, teknik servis çağrılarak sorun çözülmelidir.

Şu bir gerçek ki telefon, tablet gibi cihazlardaki wi-fi gibi sistemlerden dolayı maruz kaldığımız bir radyasyon söz konusu. Günlük hayatta kullandığımız bazı elektronik ürünler ne kadar zararlıysa, mikrodalga fırın da ancak o kadar zararlı olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu