Arşiv

Kira Sözleşmesi Örneği (Kira Kontratı) İndir

Kira sözleşmesi genel olarak konut (mesken) ve iş yerlerinin kiralanması için kiralayan ve kiracı tarafından imzalanan belgeye denir. Genelde tahliye taahhütnamesi ile beraber imzalanan  bu belge hem kiralayan hem de kiracı haklarının korumaya yardımcı olur.  Bu yazımızda Kira sözleşmesi nedir, nasıl yapılır, ne için yapılır, bitince ne olur, hükmü, kira sözleşmesinin şartları ve  sözleşmesinde yer alan demirbaşlar gibi kira sözleşmesi hakkında merak edilen sorulara cevap verdik.

Kira Sözleşmesi

Kira sözleşmesi; bir mülkün kullanılması ve ondan faydalanılması adına kiracı nitelikli kişiye kira bedeli karşılığında vermesidir. Kiracı ve ev sahibi arasında sözleşme yapılır ve bunun ardından kiracıya daire kiralanır. Kira sözleşmesi hem mülk sahibi hem de kiracı açısından büyük önem taşımaktadır. Kira sözleşmesi kapsamında hem mülk sahibinin hem de kiracının belirli şartlara uyması gerekmektedir. Kira sözleşmesi bittiğinde ise mutlaka öncesinden bilgilendirme yapılmalıdır.

Öncesinden bilgilendirme yapılmaz ise kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenecektir. Kira sözleşmesi otomatik olarak yenilendiği takdirde ise mülk sahibi hiçbir şekilde kiracıdan çıkmasını talep edemez. Şimdi sizlere kira sözleşmesi neden yapılır, bitince ne olur, hükmü nedir ve şartları nelerdir gibi konular hakkında daha detaylı bilgiler aktaracağız. Sizde yazımızın devamını okuyarak bu konular hakkında daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Kira Sözleşmesi Ne İçin Yapılır?

Kira sözleşmesi işyeri ve aynı zamanda ev gibi büyüklerin kiralanmak istediği zaman büyük sahibi ve kiracı ile gerçekleştirilen yazılı anlaşmadır. Eğer ileriki zamanda kiracı ve mülk sahibi arasında bir anlaşmazlık veya olumsuzluk meydana gelir ise bu kira sözleşmesi sayesinde giderilmiş olacaktır. Bu sebeple de mülk kiralar iken mutlaka kira sözleşmesi yapılır ve bu gibi sorunlar da önlenmiş olur. Bu yazılı sözleşmede hem kiracı hem de mülk sahibi adına birçok koşul yer almaktadır. Bu koşullara dikkat ederek kira sözleşmesi yapılır ve kira sözleşmesine uyulması gerekir.

Kira sözleşmesi kiracının ve kiralayan kişinin isteğine bağlı olarak 1- 2 -3 sene gibi sürelerde gerçekleştirilebilir. Fakat genel olarak 1 yıllık kira sözleşmesi yapılır ve bu 1 yılın sonunda ise gerek görülür ise sözleşme uzatılır veya sözleşme feshedilir. Sözleşmenin tekrardan yenilenmesini istemeyen mülk sahibi ise öncesinden bunu kiracıya bildirmesi gerekir.

1 Yıllık Kira Sözleşmesi Bitince Ne Olur?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı ve mülk sahibi herhangi bir talepte bulunmadığı zaman kontrat tekrardan yenilenmektedir.

Eğer kira sözleşmesinin bitimine 15 gün bir süre bulunuyor ise ve mülk sahibi kiracıdan evi boşaltmasını istiyor ise bunu mutlaka en az 15 gün kala bildirmesi gerekir. Kira sözleşmesi bittiğinde bildirir ise mülk sahibi kiracıdan ev boşaltmasını hiçbir şekilde isteyemez.

Bunun için eğer 1 yıllık sözleşme bitince tekrardan kontratın yenilenmesini istemeyen kişiler var ise öncesinden bildirme şartı bulunmaktadır.

Kira Sözleşmesinin Hükmü Nedir?

Kira sözleşmesi 6098 sayılı Türk borçlar kanunu 299 maddesinde yer almaktadır. Kira sözleşmesi bir mülkü kiraya vermeden önce kiracı ile ve mülk sahibi arasında yapılan bir sözleşmedir. Bu sözleşmede kira bedeli yer almaktadır. Kiracının ise kira bedelini düzenli bir şekilde ödeyeceğinin bir göstergesidir. Kira sözleşmesinde yer alan bütün şartlar mutlaka eksiksiz bir şekilde yerine getirilmeli ve bu şartlara uyulmalıdır.

Kira Sözleşmesi Şartları Nelerdir?

Kira sözleşmesinin şartları her zaman için aynı maddelerden meydana gelir ve standarttır. Kira sözleşmesi mülk sahibi ve kiracının anlaşmasını ve koşulların kabul edilmesini gösterir. Kira sözleşmesinin belirli şart ve koşulları mevcuttur. Bu şart ve koşullara hem kiracı hem de mülk sahibinin eksiksiz bir şekilde uyması zorunludur. Şimdi sizlere kira sözleşmesi ile alakalı detaylı bir şekilde bilgiler verelim.

İşte kira sözleşmesinin şartları aşağıdaki gibidir.

  • Kiracının aile beyannamesini en fazla 3 gün içerisinde muhtara vermesi gerekmektedir.
  • Kiracı kiraladığı işyerini veya da daireye özenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Mülk sahibi ise kiracının beyanından en fazla 10 gün içerisinde meydana gelen arızaları ve teknik sıkıntıları yaptıracak
  • Kiracı kaloriferci kapıcı aidat ve yakıt gibi ücretleri kiracı ödeyecek
  • Kiralanan dairede kiracının çocukları eşi kalabilecek ve bunun dışında kimse duramayacak.
  • Kiralanan daire sadece kullanım amacına uygun bir şekilde kullanılabilecek
  •  Kiralanan yer tekrardan kiraya verilemeyecek
  • Kiralanan yer başka kimseye devir edilemeyecek
  • Kiracı kiraladığı yere herhangi bir zarar veremeyecek

Kira Sözleşmesinde Demirbaşlar Nelerdir?

Kira sözleşmesi kapsamında bulunan demirbaşlar genel olarak; abonelik sayaçları, evin iç kısmında bulunan malzemeler, apartmanın anahtarı ve aynı zamanda posta kutusu dur.

Kira Sözleşmesi Biterse Ne Olur?

Kira sözleşmesi biteceği zaman mutlaka kişilerin talepte bulunması gerekmektedir. Peki, kira sözleşmesi biterse ve kişi talepte bulunmaz ise neler olur? Eğer hiçbir şekilde talepte bulunulmaz ise kira sözleşmesi biter bitmez tekrardan kontrat yenilenecektir.

Yani bu sürenin sonunda mülk sahibi kiracıdan evi boşaltmasını isterse kiracı kendi isteği doğrultusunda evi boşaltmaya bilir ve sözleşme 1 sene kadar daha uzar. Bu sebepten dolayı daha mülk sahibinin en az 15 gün öncesinden evi boşaltmasını kiracıya bildirmesi gerekmektedir. Mülk sahibi tekrardan kontratı yenilemek istemiyorsa öncesinden bildirmelidir.

Öncesinden bildirildiğinde kontrat tekrardan yenilenemez ve kira sözleşmesi bitince ise kiracı evi boşaltmak durumunda kalır. Fakat sözleşme biterse ve mülk sahibi herhangi bir talepte bulunmaz ise kiracının isteği doğrultusunda kiracı evden çıkabilir.

Kira Sözleşmesi Örneği İndir

Boş Kira sözleşmesi örneği word dosyasını indirerek konutlar/ meskenler ve iş yerleri için kendi kontratınızı hazırlayabilirsiniz.

İşyeri için Kira Sözleşmesi

İşyeri için Kira Sözleşmesi
İşyeri Kira Sözleşmesi Word indirmek için tıklayın.
kira sözleşmesi işyeri pdf
İşyeri Kira Sözleşmesi PDF indirmek için tıklayın.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu