Arşiv

Kekemelik

Bu yazımızda halk arasında nadir olarak görülen bir rahatsızlıktan, kekemelikten bahsedeceğiz. Yazımıza başlamadan önce bilinmesi gerekir ki kekemelik bir hastalık değil, bir konuşma bozukluğu (diksiyon bozukluğu)’dur. Genel olarak 2-5 yaş çocuklarda görülür ve zamanla düzelebilir. Kekemelik nedir, çeşitleri,

Kekemelik Nedir?

Konuşurken belli başlı harflerde takılma, sık tekrar etme veya konuşma hızının dengesizleşmesi gibi semptomların görüldüğü konuşma bozukluğuna kekemelik denir.

Kekemelik Neden Olur?

Kekemelik genel olarak çocuk yaşlarda görülür ancak çok azı kronik olarak seyredip yetişkinlik sürecini de kapsar. Erken yaşlardan itibaren başlayabileceği gibi sonradan bir travma sonucu da gelişebilir. Çocuklar iyi gözlenmeli ve ilerleyen durumlarda psikolojik olarak destek alınmalıdır.

Başlıca Kekemelik Çeşitleri

Eski zamanlarda, diğer tüm psikolojik rahatsızlıklar gibi kekemelik hakkında da pek bir şey bilinmiyordu. Zaman içerisinde teknoloji ve tıbbın gelişimiyle birlikte bu rahatsızlığın tek bir çeşidinin olmadığı ortaya çıktı ve türlere ayrıldı. Psikolojik kekemelik eskiden bilinen tek türdü. Zaman içerisinde buna nörojenik kekemelik ve gelişimsel kekemelik gibi türler eklendi.

Sosyal Hayatta Kekemelik

İnsanlar sosyal varlıklardır ve sosyal yaşantıları sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmelerinde en önemli unsur hiç şüphesiz ki dilimizdir. Dil ile iletişim kurarız, kendimizi ifade ederiz ve başkalarını anladığımızı gösterebiliriz. Bu kadar büyük bir öneme sahip olunca burada gerçekleşen rahatsızlıklar da bir o kadar önemli oluyor. Bireyin kendine güveni azalır ve kendisini ifade ederken zorlanır. Ayrıca çevresi anlayış gösterse dahi rahatsızlık verdiğini düşünüp kötü hissedebilir. Bu da artan özgüvensizlikle birlikte diğer psikolojik rahatsızlıklar için uygun bir ortam hazırlar.

Kısır Döngü

Şayet kişide heyecana bağlı olarak gelişen bir kekemelik varsa ve toplum içinde konuşma yapması gereken bir durumdaysa hiç konuşamayabilir. Kişi heyecanlı olduğu için kekeler ve kelimeleri kekeledikçe daha çok strese girip heyecanlanır böylece kısır döngüye kapılıp neredeyse hiç konuşamaz.

Tedavi İçin Neler Yapılabilir?

Daha etkili konuşabilmek adına bazı elektronik cihazlardan faydalanılabileceği gibi basit ve etkili terapiler alarak da bu sorun çözülebilir. Bu terapiler özellikle aile geçmişinde kekemelik olan kişilerin başvurması gereken yöntemlerdendir. Bunlar dışında kişi kendi kendine de bu sorunun üstesinden gelebilir.

Örneğin nefes egzersizleriyle hem nefes kontrolünü sağlayıp hem de sakinleşerek daha etkili ve akıcı konuşabilir. Bunun dışında dudak ve dil egzersizleri de etkili olabilir. Psikolojik bir rahatsızlık olduğu için burada birçok şeyi gerekli desteği alarak kişinin kendisi halletmesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu