İcatlar

İnternetin icadı, İnterneti Kim Buldu?

Günümüzün en önemli teknolojik olgularından biri olan internetin icadı en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. İnternet ile ilgili olarak  merak edilenlerin başında internet nedir, ne zaman ve nasıl icat edildi, kim icat etti,  tarihsel gelişimi gibi sorular gelmektedir. Tüm bu soruların cevabı ve internet hakkında bilgi almak için okumaya devam edin.

İnternet dünyanın en popüler bilgisayar ağıdır. 1969 yılında akademik bir araştırma projesi olarak hayatına başladı ve 1990’larda küresel bir ticari ağ haline geldi. Bugün dünyada 2 milyardan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. İnternet, ademi merkeziyetçilik açısından dikkat çekicidir. Hiç kimse internete sahip değildir veya internete kimlerin bağlanabileceğini kontrol edemez. Bunun yerine binlerce farklı kuruluş kendi ağlarını işletiyor ve gönüllü ara bağlantı anlaşmaları yapıyor.

Biliyor musun? Bugün, dünyadaki 6.8 milyar insanın neredeyse üçte biri interneti düzenli olarak kullanıyor.

Çoğu kişi internet içeriğine bir web tarayıcısı kullanarak erişir. Aslında, World Wide Web o kadar popüler hale geldi ki birçok insan internet ve web’e yanlış davranıyor. Ancak gerçekte, web birçok internet uygulamasından sadece biridir. Diğer popüler Internet uygulamaları arasında e-posta ve BitTorrent bulunur. İnternet, hayatına Amerikan ordusunun İleri Araştırma Projeleri Ajansı (ARPA, şimdi ise DARPA) tarafından finanse edilen bir akademik araştırma ağı olan ARPANET olarak başladı. Proje, bir ARPA yöneticisi Bob Taylor tarafından yönetildi ve ağ, Bolt, Beranek ve Newman’ın danışmanlık firması tarafından inşa edildi. 1969 yılında faaliyete geçti. 1973’te yazılım mühendisleri Vint Cerf ve Bob Kahn, ARPANET için yeni nesil ağ standartları üzerinde çalışmaya başladı. TCP / IP olarak bilinen bu standartlar modern internetin temelini oluşturdu. ARPANET, 1 Ocak 1983’te TCP / IP kullanımına geçti.

1980’lerde internet için ayrılan finansman ordudan Ulusal Bilim Vakfı’na geçti. NSF, 1981’den 1994’e kadar internetin omurgası olarak hizmet veren uzun mesafeli ağları finanse etti. 1994’te Clinton Yönetimi, internet omurgası üzerindeki kontrolü özel sektöre çevirdi. O zamandan beri özel olarak işletildi ve finanse edildi.

Galaktik Ağ İnternet’e Dönüştü

Cerf’in mucidi olduğu bu protokol, interneti dünya çapında bir ağa dönüştürmeye başladı. 1980’lerde araştırmacılar ve bilim adamları bu ağı bir bilgisayardan diğerine dosya ve belge tarzı veriler göndermek için kullandılar. Fakat internet, 1991’de büyük ölçüde tekrar değişti. O yıl, İsviçre’de yaşayan Tim Berners-Lee adında bir bilgisayar mühendisi, World Wide Web’i duyurdu. Sadece bir yerden bir yere dosya göndermenin bir yolu değil, milyonlarca “web sitesi” açmanın ve bilgiyi çoğaltmanın yolu. Berners-Lee tam anlamıyla bugün bildiğimiz interneti yarattı.

O zamandan beri internet birçok açıdan değişti. 1992’de Illinois Üniversitesi’nden bir grup öğrenci ve araştırmacı, Mosaic adını verdikleri sofistike bir tarayıcı geliştirdi. (Daha sonra Netscape oldu.) Mosaic, Web’de arama yapmak için kullanıcı dostu bir yol sundu. Kullanıcıların aynı sayfada kelimeleri ve resimleri ilk kez görmelerine ve kaydırma çubukları, tıklanabilir bağlantılar kullanarak gezinmelerine izin verdi.

Aynı yıl bu otorite, World Wide Web’in ticari amaçlarla kullanılabileceğine karar verdi. Sonuç olarak, her türlü şirket kendi web sitelerini kurmak için acele etti ve e-ticaret girişimcileri doğrudan müşterilere mal satmak için interneti kullanmaya başladı. Son zamanlarda, Facebook gibi sosyal ağ siteleri her yaştan insanın bağlantıda kalması için popüler bir yol haline geldi.

Kimse interneti işletmiyor. Merkezi olmayan bir ağlar ağı olarak düzenlenmiştir. Binlerce şirket, üniversite, hükumet ve diğer kuruluşlar kendi ağlarını işletiyor ve gönüllü ara bağlantı anlaşmalarına dayanarak birbirleriyle trafik alışverişinde bulunuyorlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu