Arşiv

Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar)

Halide edip adıvar (Halide Onbaşı) : Türk yazar, siyasetçi, akademisyen, öğretmen.
Doğum tarihi: 11 Haziran 1884, İstanbul
Ölüm tarihi: 9 Ocak 1964, İstanbul

Halide Onbaşı asıl adıyla Halide edip, Fatma Berifem Hanım ve Mehmet Edib Bey’in kızı olarak,  1884’te İstanbul Beşiktaş’ta doğdu.  Annesi Fatma Hanım, Halide daha çok küçükken veremden öldü. Böylece çok küçük yaşlarda öksüz kaldı. 7 yaşında yaşı büyütülerek Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ne gitti.  Bu kolej’de ilk bir yılını tamamladıktan sonra Kolejden bir öğrencinin yetkililere gizliden sızdırdığı bilgi ile Padişah II. Abdülhamit’in “Hristiyan okullarında Müslüman öğrencilerin okuyamayacağı” emri ile okuldan uzaklaştırıldı. Evde özel dersler almaya başladı ve İngilizceye akim oldu yanında fransızca da öğrenmeye başladı.  Hatta ingilizceyi öyle öğrenmişti ki, Amerikalı çocuk kitapları yazarı Jacob Abbott’un “Ana” adlı eserini çevirdi.  Bu çeviri, 1897’de basıldı. Tabi, halide’nin bu başarısı II. Abdülhamit’in gözünden kaçmadı . II. Abdülhamit 1899’da Halide’yi Şefkat Nişanı ile ödüllendirdi ve bu kez kendi emri ile halide’yi kolejin en yüksek sınıfına gönderdi. 1901’de buradaki eğitimini başarı ile  bitirdi ve Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nden mezun olan ilk Müslüman kadın oldu.

Birinci Dünya Savaşı’nda Suriye’ye kız okulları müfettişi olarak gönderildi.  Kurtuluş Savaşı yıllarında suriye’den anadolu’ya geçti ve 1919 yılında İstanbul halkını ülkenin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşması ile zihinlerde  yer edindi. (Burada sonra Halide Onbaşı olarak  tanındı.)

1926:  eşi Adnan  ile birlikte yurt dışına çıkarak bilimsel konferanslar verdi.
1939’da tekrar yurda döndü.
1950′ de bir dönem milletvekilliği yaptı.
1960’ta emekliye ayrıldı.
1964′ te öldü.

Ünlü romanı Sinekli Bakkal 1942’de Türkiye çapında düzenlenen bir roman yarışmasında birinciliği kazanmıştır. Sinekli Bakkal şu anda da günümüzdeki en popüler romanlardan biridir. Halide Edip’in  romanları dışında tiyatro denemeleri, gezi notları, anıları, hikayeleri de vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu