Arşiv

Floresan Lamba Nasıl Yapılır?

Florasan lambalar, evler ve iş yerleri gibi bir çok kapalı mekanda aydınlatma amacı ile kullanılırlar. Florasan lambalar normal ampullere oranla daha az enerji tüketirler bu nedenle birçok alanda enerji tasarrufu sağlamak için tercih edilirler. Florasan lambalar temelde içlerindeki civanın flaman teller ile buharlaştırılması sonucu gözle görülemeyen bir ışımanın sonucunda cam iç yüzeyinde bulunan florasan maddesi ile parlak ve gözle görülen bir ışık üretirler.

Florasan Lamba Üretimi

Florasan lambaların üretim aşamaları biraz karmaşıktır. Çeşitli sıralarla erime, birleşme, kıvrılma, boyama ve lehimleme sonucunda bir florasan lamba oluşur. Üretim cam tüplerin sıcak su ile detaylı bir şekilde temizlenmesi ile başlar. Bu aşamada tüplerin tamamen temizlenmesi sağlanır aksi takdirde tam olarak temizlenmeyen camlar florasan lamba üretiminde kullanılamaz.

Daha sonra tüplere istenilen şekiller verilir. Bu aşamada tüpler 30 saniye boyunca ısıtılıp kalıplar yardımıyla hızlıca kıvrılırlar. Normal şartlardaki bir otomatik makine dakikada 14 tüp kıvırabilir. Kıvrılma işleminden sonra tüplerin iç kısmı astar kamarasında ince fosfor tabaka ile kaplanır.

Böylece daha sonra civanın iyonlaşması ile ultraviyole ışını transfer eder ve fosfor ışığı üretilir. Tüplerdeki fazla fosfor tüplerin kenarlarından alınır ve yüksek ısıda mühürleme işlemi yapılır. Daha sonra bir elektrik devresine takılabilmesi için elektrik bileşenleri gelir. Katot aygıt, otomatik tepe denilen makine yardımı ile yapılır.

Bu elektrik sistemi dalgayı taşır. Dalgayı taşıyan elektrik sistemi şekillendirilir. Katot kaplamanın çatal dişlere yayılmasını önlemesi için ısıtma işlemi uygulanır. İnce teller tepelerine yerleştirilir. Bu işlem sırasında özel bir madde kullanılır. Bu sıvı ısıtıldığında elektronları yayarak ışık üretiminde yer alır.

Daha sonra cam tüp ile tepe birleştirilir. Bu birleşme çok yüksek ısıda yapılır. Son olarak cam tüp boşaltılarak hava ve gaz ile doldurulur. Tüp içerisindeki karbon alınarak, ışık üretiminde çok önemli rol oynayan cıva eklenir. Bir damla civa tüpe enjekte edilir. Teller tüp kapağına eklenerek elektrik kontağı kurulur. En sonunda kapak sıkıca kapatılır ve florasan lamba elde edilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu