Kimdir

Emile Berliner Kimdir? Hayatı ve İcatları

Hayatı

Gramafonun mucidi: Emile Berliner Kimdir?, 20 Mayıs 1851 tarihinde Hannover Almanya’da doğmuştur. Aslen Amerikalı olan Berliner, Samuel ve Sarah Berliner’in oğludur. On iki kardeşe sahiptir. Tüccar bir babanın ve müzisyen bir annenin oğlu olarak bilinmektedir. Doğduğu yer olan Hannover’da kısa bir süreliğine eğitim almıştır. Bunun ardından, 1865 yılında ailesi tarafından Samsonschule’ye gönderilmiş ve on dört yaşındayken buradan mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından, Hannover’a gelerek burada ailesine yardım etmek için bir süre çalışmıştır. 1870 yılında, Fransa – Prusya savaşından kaçma amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmıştır. Amerika’ya ilk geldiği zamanlarda Washington DC’de bir tezgahtar olarak çalıştığı bilinmektedir. Ardından, New York’a taşınarak Cooper Union Enstitüsü’nde fizik eğitimi almıştır. 1881 yılında Amerika vatandaşı olan Berliner, aynı yıl içerisinde Cora Adler ile evlenmiştir. Bu evliliğinden altı çocuğu olduğu bilinmektedir.

İcatları

Emile Berliner, tarihin önemli mucitleri arasında yer almaktadır. Aldığı eğitim ile bilimsel bilgi temelini oluşturan Berliner’in çok sayıda çalışma yaptığı bilinmektedir. 1884 yılında almış olduğu bir karar sonucunda, özel bir araştırmacı olarak tek başına çalışmaya karar vermiştir. Çalışmalarına bakıldığı zaman gramofon, pikap ve plakları icat ettiği görülmektedir. İcat ettiği plakların, son derece hantal ve kırılgan olan Edison silindirlerinin yerine kullanılması, Berliner’in ününü arttırmıştır. Plak kullanımı sayesinde, seri üretilebilen ve uygun fiyatlara mal edilebilen kaydedilmiş ses teknolojisinin başladığını söylemek mümkün olacaktır. 8 Kasım 1887 tarihinde Gramofon için patent almayı başaran Emile Berliner, 1900 yıllarında havacılık alanında çalışmalar yapmaya başlamıştır. 1908 yılında yaptığı bazı çalışmalarında uçakların kullanabileceği hafif ve içten yanmalı bir motor tasarlamıştır. 1909 yılında ise, Gyro Motor Company’yi kurarak havacılık endüstrisine giriş yapmıştır. Kurduğu şirket sayesinde, döner motorlar üretmiş ve bu alanda son derece başarılı olmuştur. 1919 yılında, oğlu Henry ile birlikte son derece başarılı bir şekilde uçan helikopter tasarlamışlardır. Bu çalışması da havacılık alanına yapmış olduğu önemli katkılardan biridir.

Çalışmaları

Emile Berliner, Graham Bell’in icat ettiği telefondan oldukça etkilenmiştir. Bu sebeple, telefon alanında çalışmalar yapmış ve kendi versiyonunu tasarlamıştır. Bu çalışmalar esnasında sesin hacmini arttırmaya yarayan bir mikrofonu geliştirmeyi başarmıştır. Geliştirdiği mikrofonun tüm haklarını The Bell Telephone Company’ye satarak, New York’ta bir şirkete başvurmuştur. Araştırma görevlisi olarak çalıştığı bu şirkette, telefonun iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yapmıştır. Thomas Alva Edison ile girdiği mikrofon patenti mücadelesini 27 Şubat 1901 tarihinde Birleşik Devletler Temyiz Mahkemesinin vermiş olduğu bir karar sebebi ile kaybetmiştir.

Emile Berliner’e ait olan çok sayıda şirket bulunmaktadır. Bunlara bakıldığı zaman; The Berliner Gramophone Company adlı şirketin 1895 yılında, The Gramophone Company adlı şirketin 1897 yılında ve Londra’da, Deutsche Grammophon adlı şirketin 1898 yılında Hannover’da ve Berliner Gram-o-phone Company of Canada adlı şirketin 1899 yılında Montreal’de kurulduğu görülmektedir. 1899 yılında çıkardığı “Sonuç” adlı kitabı ile din ve felsefe alanında da çalışma yapmıştır. Genellikle agnostik fikirler içeren kitap, yayınlandığı dönemde oldukça ses getirmiştir. Emile Berliner, 1897 yılında John Scott Madalyasını, 1913 yılında Elliott Cresson Madalyasını ve 1929 yılında Franklin Madalyasını almayı başarmıştır.

Ölümü

3 Ağustos 1929 tarihinde, henüz 78 yaşında iken bir kalp krizi sonucu hayata veda eden Emile Berliner, Washington DC’de yer alan Rock Creek Mezarlığına defnedilmiştir. Hayatı boyunca yapmış olduğu çalışmalar sayesinde iletişim, havacılık ve akustik alanlarında önemli icatlar yaparak insanlık tarihine önemli katkılar sağlamıştır. Tarih sahnesinde önemli mucitler arasında yer almayı başarmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu