Arşiv

Caminin Bölümleri

Caminin Bölümleri: Kubbe, Minare, Şerife, Alem,Şadırvan, Minber, Mihrap, Kürsü, Mahfil, Mahya, iç ve dış avlu olmak üzere toplam  12 bölümden oluşmaktadır.

Cami: Müslümanların içerisinde ücretsiz olarak ibadet  edebildiği, Allah’ın evi olarak nitelendirilen, içerisinde imam eşliğinde topluca namaz kılınan, büyük İslami yapılara Cami denir. Namaz kılarken yüzümüzün kıble’ye dönük tutmamız gibi, camilerin yönü  de Kabe’ye dönük olacak şekilde inşa edilir.  Eğer caminin farklı bir yöne doğru inşa edilmesi gerekiyorsa bu seferde caminin içerisi Kabe’ye dönük olacak şekilde dizayn edilir. Yani içerisinde namaz kılınan namazlık halılar Kabe’ye bakacak şekilde yerleştirilir. Müslümanların ‘Allahın Evi’ diye nitelendirdikleri camiler, Sadece bir ibadethane değildir, Camiler Müslümanlar arasında yardımlaşmayı, kaynaşmayı ve sosyalleşmeyi de güçlendirmektedir.

Caminin Bölümleri Nelerdir?

Kubbe: Caminin tavanına denilir. Yarım küre şeklindedir.

Minare: Müezzinlerin ezan okudukları yerdir. Ezanın uzaktan duyulması amacıyla kule şeklinde yapılmış ince ve uzun yapıya denilmektedir. Minareler camilerde bir tane bulunmaktadır. Fakat caminin büyüklüğüne göre birden fazla minare de yapılabilmektedir. Bir camide birden fazla minare olması o caminin yapı bakımından oldukça büyük olduğunun kanıtıdır. Mahya çekilmek amacı ile günümüzde küçük camilerde de iki minareli şeklinde yapılan yapılar bulunmaktadır.

Şerife: Minarede bulunan balkon şeklindeki bölümdür. Bu balkon şeklinde bulunan ve en yukarıda yer alan yapıya minarenin içerisinde bulunan merdiven yardımı ile çıkılmaktadır. Aynı minare üzerinde birden fazla şerife bulunabilmektedir. Bu hem estetik görünüm açısından hem de caminin büyüklüğü açısından ölçülmektedir.

Alem: Minarenin en tepesine yerleştirilir. Hilal şeklinde görünümü vardır. Tepelik anlamına gelmektedir.

Şadırvan: Bütün camilerin avlusunda bulunmaktadır. Caminin avlusunda yer alan ve abdest almaya yarayan çeşmelere denilmektedir. Çevresinde musluklar bulunur, orta fıskiyesinden su akar ve tepesi de kubbe şeklinde küçük yapılardır.

Minber: Mihrabın sağ tarafında yer alır. Cuma günleri ya da dini bayramlar gibi özel günlerde imamın çıkıp hutbe okuduğu yerdir. Minber yüksekte bulunur ve buraya merdiven ile sadece imam çıkıp konuşma yapar.

Mihrap: Camilerde kıble yönünde bulunur. İmam namaz kıldırırken mihrabın önünde durur. Duvara yapışık şekilde, girintili ve işlemeli bölümdür. Kıbleyi gösterir.

Kürsü: Vaizlerin nasihat ve önemli bilgiler verdiği yerdir. Camiye gelenler kürsü üzerinden bilgilendirilip aydınlatılmaktadır. Kürsü, mimber kadar olmasa da yerden biraz yüksekçe bir yerdir.

Mahfil: Genellikle büyük camilerde bulunmaktadır. Cami içerisinde yer alan sütunlu ve yüksekçe yapılmış bir mekandır. Eski ve önemli camilerde rastlanılmaktadır. Müezzin için ya da padişahlar için yapılmış mahfiller bulunmaktadır. Mahfilin etrafı ahşap ile ya da taşlar ile çevrilmiştir. İşlemeli ve cami içinde ayrılmış olan özel bir bölümü temsil etmektedir.

Cami dış avlusu: Bu bölüm caminin dışında bulunmaktadır. Namaz kılmak için kullanılır. Cenaze namazları da burada kılınmaktadır.

Cami iç avlusu: Caminin içerisinde yer alan ve namaz kılınmasına yarayan yerdir.

Mahya: Ramazan ayında, dini bayramlarda ya da kandillerde; caminin iki minaresi arasına gerilen ipler üzerine kurulu ampüller ile oluşturulmuş yazılardır. Bu yazılar genellikle ya güzel söz ya da hadis şeklinde kendini göstermektedir. Özel günlerin tercih edilmesi bu günlere ait olan saygıdan ibarettir. Osmanlı Devleti’nden bu zamana kadar süregelen bir gelenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu