Arşiv

Çalıkuşu Roman Özeti

Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu isimli romanını kısaca özet halinde yazınız.

Çalıkuşu ÖzetReşat Nuri Güntekin‘in çalıkuşu romanı hem döneminde hem de dönemi dışında konusu itibariyle çok sevilmiş bir romandı.  Romanın geneli uçarı ve hareketli bir o kadarda iyi niyetli ve idealist Feride ile narin, kırılgan ama çapkın bir beyefendi olarak tabir edilen teyzesinin oğlu Kamuran arasındaki bir aşk hikâyesini anlatır gibi gözükse de aslında Feride’nin Anadolu’ya bir öğretmen olarak atanmasından sonraki kısımda biz anadolu insanı, olaylara bakış açılarını ve bir öğretmenin merhametli yüreği mesleğine olan sevgisini görmekteyiz.

Çalıkuşu Özet

Romanın başkahramanı Feride ailesiyle beraber Musul’da yaşarken çevre şartlarından dolayı oradan ayrılıp Kerbela’ya yerleşirler. Orada birkaç yıl kaldıktan sonra İstanbul’a yerleşme kararı alırlar. Bu sırada Feride’nin annesi vefat eder. Feride tam altı yaşındadır. Burada teyzesinin yanına gelir ve bir süre beraber yaşarlar. Feride burada teyzesinin oğlu Kamuran ile tanışır. Feride uçarı, söz dinlemez ve bir orada bir burada görülebilecek hareketlilikte bir kızdır. Sör Mektebine kaydettirilir burada öğrenim görür. Okulda da ismi çokça anılmaya başlayan Feride’ye bir öğretmeni Çalıkuşu benzetmesinde bulunmuştur. O sırada bir ağaca tırmanmış olan Feride’ye yapılan bu adlandırmayı tüm okul duyar ve bundan sonra ismi Çalıkuşu olarak anılır.

Feride kimseden çekinmezken kendinden birkaç yaş büyük olan teyze oğlu Kamuran’dan çekinmektedir. Feride ile Kamuran pek anlaşamazlar. Bir süre sonra babasını da kaybeder. Bir gün Feride Kamuran’ı, Neriman isimli biri ile tam ağaca çıktığı sırada altında konuşurlarken konuşmalarına şahit olur. Kamuran bu olaydan sonra Feride kimseye bir şey demesin diye ara ara ona hediyeler yollar. Aslında bu sırada Feride Kamuran’a ilgi duymaya başlamıştır.

Feride bir gün kız arkadaşlarıyla okuldayken bir konuşma esnasında kızlar hep sevgililerinden bahsederken Feride konu dışında kalmamak için olmasa da Kamuran sevgilim der.

Bu etrafta yayılır. Aslında Feride içten içe onu sever. Hareketleriyle belli etmese de… Feride arkadaşı Müjgânın yanına bir süre kalmaya gider. Feride ona arkadaşlarına söylediğini anlatır. Müjgân mizacen daha ağırbaşlıdır ona çıkışsa bile Feride’nin ilgisini anlar. Zaman sonra bu ilginin farkına varan Kamuran Tekirdağ’a teyzekızı Feride’nin yanına gelir ve ona evlenme teklifi eder. Feride ve Kamuran nişanlanırlar.

Feride, Kamuran’ı çok sevse de sevgisini çok belli edemeyen bir yapısı vardır. Tam bu nişanlılık sürecinde Kamuran’a amcası bir teklifte bulunur. Avrupa’ya yanına memur olarak gelip çalışmasını teklif eder. Bu fikir ikisine de cazip gelir ve Kamuran dört yıllığına Avrupa’ya gider. Bu sürenin sonunda dönünce evleneceklerdi.

Düğünlerinin olmasına üç gün kala Feride’nin evlerine siyah çarşaflı bir kadın elinde mektup ile gelir. Mektupta Kamuran’ın Avrupa’da biriyle evli olduğu yazmaktadır.

Feride büyük bir hüzün ve yara ile şehri terk edip Anadolu’ya yerleşme kararı alır. Hiç sorgulamamıştır bile bu durumu.

Anadolu’da Zeyniler köyünde gönüllü olarak öğretmenlik yapmaya başlayan Feride orada pek çok dedikoduya maruz kalır. Bu sırada öğretmenlik yaptığı okulda Munise isimli öğrencisinin içinde bulunduğu zor durumu fark edip onu evlat edinip himayesi altına alacaktır. Buradaki dedikoduların artmasıyla tayinini ister ve Kuşadası’na gider. Bu sırada bir köşkte özel ders verdiği sırada Kamuran’ın evlendiği haberini alır. Kuşadası’na öğretmen olarak giden Feride zaman sonra burada müdire de olacaktır. Burada Munise hastalıktan vefat eder. (Özet devam ediyor)

Munise vefat ettiği sırada kendisini kötü halde gören Doktor Hayrullah Bey’le yakın dost olurlar. Köylüler yaşı 70’e varmasına rağmen ikisi arasında dedikodu çıkarmaya başladıkları ve Feride güzel de olduğu için kötü gözler ona yaklaşmasın diye doktor ile sahte evlilik yaparlar.

Doktor Hayrullah Bey bir gün Feride’nin günlüğünü bulur ve okur. Günlükte her şeyi anlayacak ve Feride’nin hala Kamuran’a âşık olduğunu görecektir. Feride için bir mektup yazar ve ona ben öldükten sonra bu mektubu Kamuran’a ulaştır diyerek vasiyette bulunur.

Vasiyet üzere Kamuran’ın yanına gidip mektubu verince içinden Feride’nin günlüğü de çıkar. Hala kendisini çok sevdiğini anlayan ve eşini yeni kaybeden Kamuran Feride’ye olan sevgisini anlar ve ikili birlikte gidip nikâh kıyar ve evlenirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu