Arşiv

Alem, Melek ve Ahiret Kavramlarının Anlamları

Bu yazımızda Alem Melek ve Ahiret kavramlarının anlamları hakkında bilgi verdik.

Alem Nedir?

Kainat, mevcudat, felek, mahlukat, mümkinat gibi yaratılmış olanların tümü; alem demektir. Allah dışında, yeryüzü ve gökyüzündeki maddi ve manevi her türlü varlık alemi oluşturmaktadır. Evrende var olan her şeyin alemi oluşturduğu bilinmektedir. Kainatta yer alan tüm varlıklar, kendilerine özgü bir alem tanımlamaktadır. Bunlara örnek olarak; cinler alemi, ruhlar alemi, hayvanlar alemi, melekler alemi ve insanlar alemi verilebilir. Bu şekilde ayrılan alemlerin pek çoğu, kendi içerisinde de alem ve türlere ayrılmaktadır. Kainatın kendisinden başka bir varlığın olduğuna dair kanıtı nitelikte olan bu varlıklar, bir yaratanın varlığını kanıtlaması açısından son derece önemlidir. Allah’ın varlığını kanıtlayan deliller olması sebebi ile, alamet gibi görülerek alem adını almıştır.

Melek Nedir?

Nurdan yaratılmış olan latif varlıklara melek denir. Melekler, hiçbir şartta ve koşulda Allah’ın emirlerinden çıkmayarak O’nun izni dışında herhangi bir davranışta bulunmayan varlıklardır. Allah’ın buyurduğu her işi görmektedir. Melekler, dişilik ya da erkeklik gibi özelliklere sahip değildir. Yemek – içmek gibi beşeri ihtiyaçları bulunmamaktadır. Nurdan yaratılmış varlıklardır ve Allah’ın izni ve buyruğu ile hemen her şekle bürünebilirler. Doğa üstü varlıklar olarak kabul edilmekle birlikte “çok iyi, temiz, güzel huylu kimse” anlamına da gelmektedir. Melekler hakkında edindiğimiz bilgileri, ayet-i kerimelerden ya da peygamberlerin vermiş oldukları haberlerden ediniriz. Meleklere iman etmek, imanın altı şartından bir tanesi olarak kabul edilmektedir.

Ahiret Nedir?

Ahiret kelimesinin asıl anlamı son ya da sonra olandır. Bu sebeple, dünyanın sonuna ahiret denmektedir. Dini alanlarda bir terim olarak kullanılan ahiret, ölümden sonraki yaşama tekabül etmektedir. İnsanların ölümden sonra yeniden dirilmesi ile başlamakta ve ebediyete kadar devam etmektedir. İçinde barındığımız dünyada, yaratılan her varlığın bir gün yok olduğunu görmekteyiz. Bu durum, “Allah’tan başka ölümsüz bir varlık yoktur” düşüncesini kanıtlar niteliktedir. Her varlığın bir gün yok olması konusu, kıyamet günü ile tamamlanır. Kıyamet gününden sonra, Allah’ın yeni bir alem yaratacağına ve tüm yaratılanların orada yeniden dirileceğine dair bir inanış bulunmaktadır. Ölen tüm varlıkların yeniden dirileceği alana mahşer denmektedir. Allah’ın kıyamet sonrası için yarattığı bu aleme ahiret denmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu