Arşiv

Ağustos Böceği

Ağustos böceği, Akdeniz ve Ege bölgeleri gibi sıcak alanlarda yaşamaktadır. Genellikle zeytinlik ve bağlık gibi alanlarda görülmektedir. Fiziksel özelliklerine bakıldığı zaman ağustos böceklerinin 3 – 5 cm boyutlarında ve tombul yapıya sahip böcekler olduğu ortaya çıkmaktadır. Ağustos böcekleri, öten bir böcek türü olmalarıyla bilinmektedir. Ancak, yalnızca erkek böceklerin öttüğü bilinmektedir. Türkiye’de yaşayan ağustos böceklerinin ömrünün 4 yıl, Amerika’daki böceklerin ömrü ise 17 yıldır. Böceklerin hayatının büyük bir kısmının toprak altında geçtiği bilinmektedir.

Toprak altında geçirdikleri bu dönem, nimfa dönemi olarak adlandırılmaktadır. Ergin ağustos böcekleri yaz döneminde çiftleşmektedir. Çiftleşmelerinin hemen ardından ölen ergin böcekler, çok sayıda çeşide sahiptir. Her ağustos böceği türünün, kendisine özgü bir ötüşü bulunmaktadır. Ağustos böcekleri, homojen kanatlı (Hemoptera) takımına dahil olan Cicadidae ailesine bağlı olan böcekler olarak bilinmektedir. Son derece tiz bir ses çıkardıkları için görülmese de seslerinden hemen tanınacaktır. Yaz sonunda çiftleşmeleri ile birlikte ölen bu böcekler, “Ağustos Böceği ile Karınca” hikayesindeki gibi yemek toplama gibi bir ihtiyaç duymazlar. Dişi böcekler, sahip oldukları uzantılı yumurta boruları sayesinde yumurtalarını güvenli alanlara yerleştirebilmektedir. Genellikle ağaçların genç yarıklarının içi tercih edilmektedir. Yumurtanın yarığın içine yerleştirilmesinin üzerinden altı hafta geçince, böcekler nimfa dönemine geçerler. Ergin böceklerle hiçbir benzerlik taşımayan yavruların ortaya çıktığı bir dönemdir. Yavru ağustos böcekleri, kazıcı ayakları sayesinde toprağı kazarak yer altında gizlenebilmektedir. Toprağın altında oluşturdukları galeriler sayesinde ağaç köklerine ulaşabileceklerdir. Burada buldukları ağaç öz suyu ile beslendikleri bilinmektedir.

Uzun yıllar toprak altında kalan ağustos böcekleri, ergin döneme geldiklerinde topraktan çıkarak ağaç gövdelerine tırmanmaktadır. Türkiye’de yaşayan ağustos böceklerinin 4 yıl sonra toprak altından çıktıkları bilinmektedir. Ağaç gövdesine tırmanan ağustos böcekleri, sırtlarında bulunan çatlağın içerisinden çıkarak çift kanatlı bir böcek olarak dışarı çıkmaktadır. Normal yaşam döngüsüne ulaşan ağustos böcekleri, çok kısa bir süre içerisinde 3 – 5 cm boyuna gelebilmektedir. Kafalarında iki adet petek iri göz ve üç adet küçük nokta göz bulunmaktadır. Kısa antenlere sahip olan böcekler, arka bacaklarından yardım alarak hızlı bir şekilde havalanmaktadır. Gündüzleri yaprakların arkalarında gizlenerek vakit geçiren böceklerin hortumları aracılığı ile ağaç filizlerinin özlerini içtikleri bilinmektedir.

Ülkemizde bulunan ağustos böceklerinin en zararlı olanları Asma ağustos böcekleri olarak bilinmektedir. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülen bu böcekler, bağlara büyük ölçüde zarar vermektedir. Ağustos böcekleri, çok sayıda farklı çeşide sahip olup her birinin çıkardığı sesin birbirinden farklı olduğu bilinmektedir. Son derece tiz bir sese sahip olan böceklerin, kulağı tırmalayacak bir gürültü oluşturmaları mümkündür. Bir ağustos böceğinin boyu insanların ses çıkarma amacı ile kullandıkları herhangi bir aracın büyüklüğünde olsaydı, ortaya çıkacak ses ile camların kırılmasının ve duvarların yıkılmasının beklenmesi mümkün olurdu.

Ağustos böceği diğer adı nedir?

Ağustos böceğinin dilimizdeki bir diğer adı da Orak böceği’dir. Bilimsel adı Cicadidae olan bu böcek türünün Batı dillerinde kullanılan adı Cicada’dır.

Ağustos böceği hangi mevsimde çıkar?

Ağustos böcekleri yaz mevsiminde, yine adından da anlaşılacağı üzere Ağustos ayında, toprak altından çıkmaktadır. Toprak altından çıktıktan sonra ömrünün kalan son haftalarında bir eş bulup, türünün devamını sağlamaktır.

Ağustos Böceği ile Cırcır Böceği Aynı Mı?

Cırcır böcekleri ile ağustos böcekleri aynı değildir. Cırcır böceği düz kanatlılar sıralamasında Grylloidea sınıfında yer alırken, Ağustos böceği Yarım kanatlılar sıralamasında Cicadoidea sınıfında yer alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu