Sağlık

Testis Torsiyonu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Testis Torsiyonu Nedir?

Testis Torsiyonu genel olarak ergen ve yeni doğanların hastalığıdır. Bu yaş gruplarında testis kaybının en yaygın nedeni budur. Cerrahi tedavi, testiste daha fazla iskemik hasarı önleyebilir. Bu durumun özellikleri hakkında size biraz bilgi vereceğiz.

Bu ürolojik hastalık acil bir durumdur, spermatik kordun yapılarının bükülmesi ve ardından testise giden kan akışının kesilmesi durumudur. Erken teşhis ve tedavi, testislerin korunması ve gelecekteki doğurganlık için çok önemlidir.

Ancak bazen bulgulara bağlı olarak gözlem yapılması gerekebilir. Testis torsiyonunun teşhisi kliniktir ve hiçbir durumda tedavi geciktirilmemelidir.

Anatomik olarak 2 tip testis torsiyonu vardır:

  • 1 yaş altı erkek çocuklarda daha sık görülen intravajinal testis torsiyonu.
  • Ağırlıklı olarak yetişkinlerde ortaya çıkan ekstravajinal testis torsiyonu.

Testis Torsiyonu Belirtileri

İntravajinal testis torsiyonu, ani, tek taraflı skrotal ağrı ile başlar ve ardından skrotum ve / veya kasıkta şişme olur. Testis torsiyonu spor veya fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkabilir, travmaya bağlı olabilir veya kendiliğinden gelişebilir.

Mide bulantısı ve kusma gibi gastrointestinal bozukluklar da hastaların yaklaşık üçte birinde mevcuttur. Pediyatrik uygulamada, bulantı ve kusmanın% 96’dan fazla pozitif tahmin değeri vardır. 6 saatten az ağrı süresi, ateş, kusma, travma veya fiziksel aktivite öyküsü, kremasterik refleksin olmaması ve anormal testis pozisyonu, testis torsiyonunun önemli göstergeleridir. Hastalar nadiren zorluk veya ağrılı idrara çıkma yaşarlar.

Muayene sırasında doktorunuz skrotumunuzu, testislerinizi, karnınızı ve kasıklarınızı muayene edecektir.

Ayrıca aşağıdaki çalışmaların yapılması gerekecektir:

  • Genel idrar analizi (genellikle normal değerlerden sapmalar var ise);
  • Skrotumun ultrasonu (testiste kan akışında sorun tespit edildiğinde tanı doğrulanır);
  • Skrotumun tanı için delinmesi

Testis Torsiyonu Tedavisi

Testis torsiyonu olan hastalar acil ameliyat için gerekebilir. Güvenilir testis tedavisi için ameliyat, ilk semptomlardan altı saat sonra yapılmalıdır. Herhangi bir nedenle tedavi ertelenirse, hasta bir orşiektomiye ihtiyaç duyabilir ve bu da doğurganlıkta daha fazla azalma ile sonuçlanabilir.

Detorsiyon cerrahisi, testis torsiyonu için tercih edilen tedavi yöntemidir. Testis torsiyonunun manuel olarak detorsiyonu denenebilir, ancak bu tedavi sırasındaki ağrı nedeniyle genellikle zordur. Ayrıca alternatif tedavi olarak konservatif deformasyon seçeneği vardır fakat cerrahi müdahalenin yerini tutamaz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu