NedirSağlık

Ödem Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemi

Fazla tuz tüketimi ve hareketsiz yaşamın etkisiyle artan sağlık problemlerinden biride hiç şüphesiz ödem hastalığı’dır. Bu yazımızda ödem nedir? ödemin belirtileri, nedenleri, vücuttan atılması için yapılması gerekenler hakkında faydalı bilgiler verdik.

Ödem Nedir?

Ödem, deri ve diğer dokularda, genellikle eklem bölgelerinde yaygın olarak görülen sıvının normalde bulunması gerekenden daha fazla görüldüğü bir cilt dokusunda şişlik şeklinde oluşan rahatsızlıktır. Dokularda sıvı birikmesi nedeni ile genellikle bacak, ayak, kollar ve ellerde şişlik ortaya çıkmasına neden olan bir sağlık problemidir. Dolaşım sistemimiz kalpten aldığı sıvıyı kan damarları ile dokulara taşır. Hareketsizlik, iklimsel faktörler ve ilaç kullanımı gibi durumlarda ise bu sıvıda dengesizlik yaşanmasından ötürü vücutta ödemler oluşması gerçekleşir.

Ödem nerelerde olur?

Ödemin oluştuğu bölgeler halk arasında her ne kadar sadece ayak ve bacaklar olarak bilinse de aslında vücudun bir çok yerinde bu sorun görülebilir.

Ödemin oluştuğu yerler

  • Bacak
  • Ayak
  • Ayak bilekleri
  • Karın
  • Kollar ve Eller (Nadir görülür)

Ödemin Belirtileri nelerdir?

Ödemin belirtileri vücutta görüldüğü yere göre değişkenlik gösterir. Akciğer ve kalp zarında gerçekleşmesi durumda nefes darlığı belirtisi, bacak kısımlarında kızarıklık ve ağrı, Eklem yerlerinde şişlik ve ağrı hissi, karin da sıvı birikimi olur ise hazımsızlık ve şişlik, ciltte gerginlik. Şişlik olan eklem bölgesine başparmak ile bastırıldığında geçici çukur oluşması da ödemin belirtilerindendir.

Ödemin Görülme Nedenleri

Vücutta ödeme neden olan ve yapılmaması gerekenler, fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, adet öncesi dönemi, hamilelik, kişilerin bazı kullandığı ilaçlardan kaynaklı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları. Romatizma hastalığı ödem oluşmasına neden olan, iltihaplı romatizma ise daha fazla etken olan bir unsurdur, bayanların adet dönemlerinde vücutlarının belirli bölgelerinde karında, göğüslerde, bacaklarda ödem oluştuğu biliniyor bundan dolayı bayanların daha da hassaslaştığı dönemdir. Hamilelik dönemi boyunca özellikle ayak ve diz bölgelerinde ödemin en çok oluştuğu yerdir.

Ödemin Tedavi Yöntemi ve Vücuttan atılması

Hastanın durumuna göre hafif olan ödem bulgularında belirli zaman diliminde kendiliğinden geçer. Şişlik olan bölgenin kalp seviyesi üstünde tutmakta ödemi hafifletir. Bir doktor muayenesi esnasında ilk etap da vücuttaki fazla sıvının kullanılan ilaç tedavi yöntemi ile atılmasıdır. Hekimlerin ilaç takibi yapması da önemlidir yan etki olarak daha fazla ödem oluşturabilecek ilaç olduğu biliniyor.

Tuz tüketimi ödemin oluşmasına neden oluyor ise tuzu azaltmakta ödemin oluşmasını engelleyecek faktördür. Bol sıvı tüketimi ödemi tedavisi için oldukça önemlidir. Hazır paketli işlenmiş gıdalar ödem riskini oluşturmamak için uzak durulması, alkol, kafein ve tütün kullanımından uzak durulması ve en önemlisi vücut analizine göre doğru egzersiz seçimleri yapılması uygundur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu