Sağlık

Çiçek Hastalığı

Çiçek Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır? Çiçek Hastalığının Belirtileri ve Korunma Yolları

Çiçek hastalığı, her yaştan insanda görülen, irinli kabarcıklar dökerek daha çok yüzde izler bırakan, ateşli, ağır ve bulaşıcı bir hastalıktır. Yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan bir hastalıktır. İsim olarak suçiçeği ile karıştırılmamalıdır. Derin irin şeklinde kabarcıklardan oluşan çiçek hatalığı son derece tehlikelidir.

Çiçek Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

İlk başlarda baş ağrısı, kusma, yüksek ateş ve üşüme ile başlar. Devamında titreme, şiddetli sırt ağrısı, karın ağrısı da beraberinde gelir. Sonraları deride kaşınmalar ve döküntüler gözlenir. Zamanla bu döküntüler içi irin dolu sivilceye benzer kabartılar şeklinde vücutta ortaya çıkar. Sonrasında kabartılar kuruyarak dökülür ama deride içe göçük yaralar oluşturmuştur. Ağız, burun ve kulak içlerine kadar uzanan bu yaralar, hastanın tüm fonksiyonlarını yavaşlatır.

Çiçek Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Çiçek hastalığı kişiden kişiye hava yolu ile yüz yüze temasla bulaşır. Bu hastalığa yakalananların kıyafet, çarşaf benzeri kullanımlarından da uzak durulması gerekir. Hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan kişiye ortak kullanım alanlarındaki havalandırmalardan da bulaşır.

Çiçek Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Çiçek hastalığından korunmanın başında çiçek aşısı gelir. Bir kere mahsus olmayan bu aşı belli zamanlarda tekrar edilmelidir. Sağlıklı ve düzenli beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Vücudun hayati fonksiyonlarının başında olan bol su tüketimi de ihmal edilmemeli. Çiçek hastalığı olan kişilerle aynı ortamda bulunmamakta hastalıktan korunmada en etkilim yöntemdir.

Çiçek Hastalığı Kimlerde Görülür?

Çiçek hastalığı sadece insanlarda görülmez. Evcil hayvanlarda bu hastalığa rastlanılmaktadır. Sadece çocuklarda değil her yaştan insanın bu hastalığa yakalanması olasıdır. Hastalık belirtileri ortaya çıkmadan bulaşı etkisi yoktur. Ateşle birlikte vücutta oluşan kabarcıklarla birlikte bulaşma riski de başlar. Kişinin eşyalarından, aynı ortamda solunan havadan bulaşabilir.

Vücutta kırmızı izler ateşle beraber artmaya başlar. Yüz, baş, göğüs, sırt, kol ve bacaklarda kabarcıklar oluşur. Hastalığın şiddetine göre farklı renkte kabarcıklar gözlenebilir. Zamanla bu kabartılar kuruyarak dökülür ama vücutta izler bırakabilir. Virüs kaynaklı olan çiçek hastalığı toplum sağlığına büyük etki ettiğinden doktor kontrolünde olup, kendini kalabalıktan izole etmelidir. Aksi takdirde bu hastalık daha fazla kişiye bulaşacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu