NedirSağlık

Mide Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Mide Kanseri Nedir?

Yiyeceklerin ağızdan alınmasıyla özofagustan geçerek ulaştığı organ midedir. Buradaki amaç midede bulunan asitle kimyasal, mide hareketleriyle de fiziksel sindirimi gerçekleştirmektir. Ancak her dokuda gözlenebileceği gibi midede de kanser oluşabilir ve bu kanser türü önlenebilir olmasıyla önem arz etmektedir. Maalesef şu an kadınlarda meme kanserinden ve erkeklerde akciğer kanserinden sonra en sık görülen onkolojik hastalıktır.

Mide Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri

  • H. Pylori enfeksiyonu, mide kanserinin en sık nedenlerindendir.
  • Japonya, Çin, Güney ve Doğu Avrupa ile Güney ve Orta Amerika’da daha sıktır. Bunun nedeninin bu bölgelerde tütsülenmiş, tuzlanmış, turşuya basılmış veya aşırı tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi olduğu öngörülüyor.
  • Erkeklerde kadınlara oranla daha sık oluşur. Ayrıca 50 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı artar.
  • Kömür madeni işçileri, kauçuk ve asbestle çalışan kişiler, lastik ve petrokimya sanayinde yer alan bireyler gibi bazı özel meslek grupları daha yüksek risk taşıyor.
  • Ailede mide kanseri öyküsünün bulunması bunun genetik geçişli olabileceğini gösterir.
  • Sigara diğer kanser türlerini olduğu gibi mide kanserini de tetikliyor.
  • Aşırı kilo mide kanseri için bir risk faktörü olabilir.

Mide Kanseri Belirtileri

Hastalar genelde hazımsızlık şikayeti ile gelir. çok genel bir şikayet olması nedeniyle sıklıkla ihmal ediliyor. Aşağıdaki belirtiler de gözlenebilir: Mide ağrısı, yemek yedikten sonra şişkinlik, mide ekşimesi, tekrarlayan bulantı ve kusma, sebepsiz kilo kaybı, karında şişlik, kansızlık, yorgunluk, göğüste yanma hissi, kabızlık veya ishal, iştahsızlık, yutma güçlüğü, ileri evrelerde dışkıda kan.

Mide Kanseri Tanısı

Aile öyküsünden ve fizik muayeneden sonra bulgulara göre bir takım tetkikler istenir. Temel tanı aracı ise üst gastrointestinal endoskopidir. bu yöntemle tüm iç yüzey görüntülenebilir hatta şüpheli alanlardan biyopsi örneği alınıp kesin teşhis konabilir. Ayrıca laparoskopi ile kanserin yayılımına bakılabilir ve MRI ile kanser evrelemesi yapılabilir.

Mide Kanseri Tedavisi

Her hastanın tedavisi farklılık gösterir. Hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör bu kararda etkilidir. Uygun hastalarda cerrahi ilk seçenektir. Evre 0, 1, 2 ve 3 hastaları cerrahi için uygundur. Kanserin erken saptanması ve yayılımının az olması cerrahi tedavi ile tam iyileşme şansını artırır. Kemoterapiler ise genelde var olan tümörü küçültmek için kullanılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu