Koroner Kalp Hastalığı
Koroner arter hastalığı, en yaygın kalp hastalığı türlerinden biridir ve insanların oluşturduğu büyük riskler konusunda endişelenmesine neden olur. Zamanında farkına varılmaz ve önleyici tedbirler alınmaz ise kalp krizine yol açan bir süreç meydana gelebilir. Erken teşhis, yaşam tarzını değiştirir ve bu hastalığın riskini azaltır.
İçindekiler
Koroner Arter Nedir?
Koroner arteri, kanı kalpten tüm vücuda dağıtan en büyük damar olan aortun ilk dalı olarak bilinir. Sol ve sağ koroner arterler daha küçük dallara ayrılır ve tüm kalbe kan sağlar.
Sağlık Açısından Arter
Koroner arterin iç yüzeyi sağlıklı olduğunda kan damardan kolaylıkla akabilir. Bu, kalbin ihtiyaç duyduğu oksijenle beslenmesini sağlar. Harekete geçilirse sağlıklı arterler, kalbin artan taleplerini kolaylıkla karşılayabilir.
Hastalık Açısından Arter
Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon veya sigara içmek arterlerin iç yüzeyine zarar verebilir. Bu, arter duvarında plak yağlı materyal ve kalsiyum birikintileri oluşmasına neden olur. Bu nedenle kan eskisi kadar kolay akamaz. Bu durum, koroner arter hastalığının başlangıcını gösterir. Plak oluşumu arttıkça arterler daralır ve kalp kasına çok fazla kan akışı olur. Kalpteki oksijen eksikliği göğüs ağrısına neden olabilir.
Arter’in Daraldığı Durumlar
Daralmış bir arter, bir kan pıhtısı tarafından tamamen bloke edildiğinde, bir kalp krizi meydana gelir. Oksijen bakımından zengin kan eksikse, bu bölgedeki kalp kası kalıcı olarak hasar görür.
Arter’in Tıkalı Olması
Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen ve uzun yıllar kan damarlarını kapatan kan damarları olan koroner arterlerin duvarlarında kolesterol yağlı plakların birikmesi nedeniyle oluşur. Uzun duvarda yağ birikimi sürecine ateroskleroz denir. Ateroskleroz ile ilgili olarak, uzun vadede, kan damarlarının kademeli olarak kapanması miyokardiyal hipoksiye ve kalp yetmezliğine yol açabilir.
Kalp Hastalığında Tedavi Yöntemi
Kalp hastalık teşhisi konulan hastalar için 3 farklı tedavi yöntemi uygundur. Bunlar tıbbi tedaviler, koroner girişimler ve açık kalp ameliyatıdır. Hasta ve doktor birlikte en uygun tedaviye karar verir.
İlaç İle Tedavi Yöntemi
Tanı konulmamış kalp hastalığı (birincil koruma) ve (ikincil koruma) olan hastalar için ilaç tedavisi farklıdır. Her hastanın her gün 100-300 mg aspirin kullanması gerekir. Ancak her sağlıklı kişinin aspirin kullanması önerilmez. Sağlıklı insanlara rağmen son on yıl içinde kalp krizi geçirenlerin birçoğu aspirin kullanması önerilir.
Bypass Ameliyatı
Birden fazla kapalı damar olduğu durumlarda baypas prosedürü gerçekleştirilir.
Minimal İnvaziv Tedavi Yöntemi
Minimal invaziv bir teknik olan endoskopik cerrahide kalbin olduğu bölgede, küçük bir kesi ile açık kalp ameliyatı gerçekleştirmek için özel endoskopik ekipman kullanılabilir. Operasyon sırasında cerrahi aletler tamamen cerrahın kontrolündedir.
Robot Cerrah İle Tedavi Yöntemi
Cerrahi operasyonlar için geliştirilen robotlar, cerrahların rehberliğinde operasyonlar gerçekleştirir. Robotik cerrahiden endoskopik cerrahiye temel fark, cerrahın ekrana bakması ve robotik kolu uzaktan manipüle etmesidir.