Sağlık

Hidrosel Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Hidrosel Nedir?

Hidrosel halk arasında su fıtığı olarak bilinmekle birlikte, torbaların su toplaması ve şişmesi anlamına geliyor. Özellikle yeni doğmuş bebeklerde yaygın bir şekilde görülüyor. Erkeklerde spermlerin muhafaza edildiği testis torbası; çift tabakalı zar yapıya sahip koruyucu bir yüzey ile çevrelenmiş durumdadır. Spermlerin kolay hareket etmesi ve dışarıdan gelen etkilere karşı kolay korunabilmesi için bu tabakalar arasında bir sıvı vardır.

Bu sıvının tabakalardan bir tanesi tarafından emilirken, diğeri tarafından salgılandığı biliniyor. Normal sürece sahip kişilerde bu olay dengeli durumdadır. Dengenin bozulması ile birlikte tabakalar arasındaki sıvı miktarında artış görülür ve torbanın şişmesi ile birlikte dolu bir kesecik meydana gelir. Oluşan bu keseciğe hidrosel adı verilir.

Hidroselin Nedenleri

Hidrosel’in nedenlerini anlatmadan önce kaç çeşit hidrosel var bunları bilmek gerekir. Hidrosel; yetişkin ve doğumsal (konjenital) hidrosel olarak ikiye ayrılır.

Doğumsal (Konjenital) Hidrosel

Hamilelik sürecinde bebeklerin testisleri, karın içine yerleşmiş olarak bulunur. Hamileliğin 14. haftası sonrasında karnın altına doğru ilerlemekle birlikte testis torbasına yerleşir. Testisin testis torbasına yerleşmesine karın zarının da eşlik ettiği biliniyor.

Doğumu takip eden süre içerisinde karının zarının formu ipliksi bir hale döner ve kapanır. Keseciğin kapanmaması durumunda; karın içi sıvısı bu açıklıktan girer ve testisin etrafında birikir. Bu durum, hidrosel olarak adlandırılan şişliğe sebep olur.

Yetişkin Hidrosel

Genel olarak 40 yaşın üzerindeki erkeklerde görülen hidrosel; testis iltihabı rahatsızlıkları, varikosel ameliyatı, radyoterapi, testis torbası travması, testis tümörü sebebiyle oluşur. Böbrek nakli olmuş hastaların da yaklaşık olarak %70’inde, tek taraflı hidrosel gelişiminin gözlemlenebiliyor.

Hidrosel’in Tedavi Yöntemleri

Yenidoğan bebeklerde görülen hidrosel genel olarak 1 yıl içerisinde yok olur. Yok olmaması ve büyümesi durumunda ameliyat düşünülebilir. Hidrosel genel olarak tehlikesiz ve ağrısızdır. Erişkin erkeklerde ilk gözlemlendiği zamandan itibaren 6 ay içerisinde kendiliğinden kaybolur. Ancak enfeksiyon görülmesi, rahatsızlık vermeye başlaması durumunda tedavi edilmesi gerekir.

Tedavisinde genel olarak ameliyat tercih edilmediği biliniyor. Lokal veya genel anesteziyle uygulanan ameliyat kesin bir tedavi sunuyor. İğne ile yapılan aspirasyonun da bir tedavi yöntemi olarak uygulanıyor olmasına karşın, sık olarak sıvının tekrar bölge içerisinde birikmeye başladığı gözlemlenmiştir. Bu sebeple önerilen bir çözüm değildir. Ancak ameliyat için elverişli olmayan 65 yaş üstü hastalar için düşünülebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu