Sağlık

Grip Aşısı Nedir? Kimler Grip Aşısı Olmalı?

İnfluenza adı verilen ekim ayıyla birlikte sonbaharın başlamasıyla influenza A ve B virüslerinin etkisi sonucu insan vücudunda bir enfeksiyona neden olan gribe yakalanmamak için grip aşısını doğurmuştur.  Peki, Grip Aşısı Nedir? Grip virüsünden etkilenmemek veya az hasarlı etkilenmek için önlem alınan bir aşı çeşididir.

Grip Nedir?

İnfluenza adıyla verilen sonbaharla birlikte havaların soğumasıyla soğuk havalarda görülen grip influenza A ve B virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Öksürük, hapşırma ve yakın temas ile bulaşma sonucunda belirti gösterir. Çocuklar, yaşça olgunlarda ve kronik hastalığı olan kişilerde görülme riski çok fazladır. Grip bir anda başlar ve birkaç gün devam eder.

Gribin Belirtileri ise şunlardır:

  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Yüksek ateş
  • Eklem ve kas ağrıları

Grip çocuklarda ishal ve ateşli nöbetlere, zatürreye sebep olabilir. Kronik rahatsızlığınız var ise grip bu durumları daha da kötüleştirebilir.

Hangi Durumlarda Grip Aşısı Olunmalıdır?

Grip aşısı grip olmamamıza, hastalık bize bulaşsa bile daha hafif geçirmemize yardımcı olabilir. Gribi çevremize ve ailemize bulaştırmamıza engel olur. Grip, ciddi duruma geldiğinde can kaybına neden olabilecek kadar güçlü bir enfeksiyondur. Her yıl binlerce kişi grip yüzünden hayatını kaybetmektedir. Grip aşısı sizleri hiçbir zaman yüzde yüz korumaz fakat aşı sizlerin bağışıklığınızı güçlendirir.

Grip Aşısının Faydaları Nelerdir?

  • Grip aşısı gribe yakalanmamıza büyük ölçüde engeller.
  • Grip aşısı kronik sağlık sorunları olanlar için önemli ölçüde savunma kaynağıdır
  • Grip aşısı önemli durumlarda hayat kurtarıcı özelliktedir.
  • Grip aşısı bağışıklığınızı güçlendirip enfeksiyon riskini büyük ölçüde azaltır.
  • Grip aşısı yaşlıları ve çocukları hayati tehlikeye girme riskini azaltır.

Kimler Grip Aşısı Olmalıdır?

Risk grubunda olan kişiler için grip aşısı çok önemlidir. Astım hastaları, şeker hastaları, kalp ve böbrek sorunları olan kişiler, dalağı olmadığı için bağışıklığı zayıf olan kişiler için 1 doz grip aşısı yaptırılması önerilir. 9-10 yaşından küçük çocuklar için ise hekim kontrolünde 2 doz yaptırılabilir.

Grip aşısına karşı alerjik reaksiyon gösteren kişiler kesinlikle grip aşısı olmamalıdır. Önceden alerjik reaksiyon göstermemiş kişiler milyonda bir ihtimal reaksiyon gösterebilir. Boğaz şişmesi, yüzde kızarıklık, nefes darlığı, kalp atış hızında artış gibi alerjik nedenler aşı olduktan 1 saat içinde belirti gösterebilir. Bu durumda mutlaka zaman kaybetmeden sizlere en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz veya 112 acil servisi numarasını tuşlamanız gerekir.

Kaynak
Grip Aşısı - grip.gov.tr

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu