NedirSağlık

GBS Hastalığı (Guillan-Barre Sendromu) Nedir?

Guillan-Barre Sendromu Nedir, Nasıl Oluşur? Belirtileri, Evreleri ve Tedavisi

GBS Hastalığı diğer adıyla Guillan-Barre Sendromu hakkında merak edilenler bu içerikte gizli. GBS Hastalığı nedir, nasıl oluşur? Guillan-Barre Sendromu belirtileri, evreleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

GBS Hastalığı Nedir, Nasıl Oluşur?

Gbs hastalığının uzun adı; Guillan-Barre Sendromu‘dur. Bu hastalık reflekslerin yavaşlamasına neden olurken, kas kütlelerinin de zayıflamasına yol açıyor. Aynı zamanda kollar, bacaklar ve vücudun farklı yerlerinde his kaybına neden oluyor. Bu hastalığı sonucu felç ya da ölüm olabilir ancak yüksek oranda, tedaviyle az sayıda kalıcı sorunla atlatılıyor.

Bu rahatsızlığın kesin bir nedeni hala bilinmiyor. Ancak genellikle solunum yoluyla bulaşan, bulaşıcı hastalıklardan önce gelir.

GBS Hastalığı Belirtileri

Eller ve ayaklarda sıklıkla karıncalanma hissi bu hastalığın habercisi olabiliyor.

Denge kaybı, yürürken yalpalanma, merdiven çıkamama ve ayaklardan tüm vücuda yayılan güçsüzlük hissi bu hastalığın en belirgin şikayetlerindendir.

Bununla beraber;

  • Nabzın aşırı yükselmesi
  • düşük ve ya yüksek tansiyon
  • nefes alırken zorluk yaşanması
  • geceleri yükselen kramplar
  • çene ağrıları
  • yemek yiyememe

Bu rahatsızlığı belirtileri arasında sayılmaktadır.

Gbs Hastalığı Evreleri

Gbs Hastalığı üç evreden oluşur. Bunlar; akut, plato ve iyileşme dönemleridir.

1. Evre: Akut

Bu dönem 2 ila 4 hafta arası sürüyor. Yukarıda bahsedilen hastalık belirtilerinin şiddetinin yükseldiği dönemdir.

2. Evre: Plato

Bu dönem çoğu zaman birkaç hafta sürüyor. Hastalığın seyrinin iyiye doğru yöneldiği dönemdir. Bir önceki dönemde yükselen belirtiler bu dönemde hafiflemeye başlıyor.

3. Evre: İyileşme

Bu dönem genellikle 1 ila 2 yıl arası sürüyor. Nadiren de olsa daha uzun sürdüğü görülüyor. Plato döneminden sonra hasar görmüş yapıların onarıldığı ve düzeldiği evredir.

Gbs Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle hasta kesinlikle yatarak hatta yoğun bakında tedaviye alınıyor. Hastalığın sebepleri tam olarak bilinmediğinden, oluşabilecek felç durumunun seyri hakkında da tam bir bilgiye hâkim olunamıyor. Bu yüzden herhangi bir sağlık kuruluşunda yatarak tedavi görülmesi gerekiyor. Solunum, kan basıncı, nabız gibi ölçümler yakından takip ediliyor.

Bu rahatsızlığın iki ana tedavi işlemi vardır;

  • Plazmaferez: Vücudun herhangi bir damarından kan alınıyor ve özel bir filtreden geçirilerek sinir dokularına zararlı, oto-antikorlardan ayıklanıyor. Sonrasında başka bir damardan tekrar vücuda enjekte ediliyor.
  • IVIG (intravenöz immün globülin) verilmesi: Gönüllü kişilerden alınan sağlıklı antikorlar, oto-antikorların zarar vermesini önlemeye yarıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu