Sağlık

Doğum Sancısı Aralıkları Nasıldır, Ne Zaman Görülür?

Gebelik her kadını mutlu eder. Çünkü sonunda annelik vasfını kazanır her kadın. Bu uğurda da çekilen çile mubah geliyor insanlara. Doğum sancısı da öyledir. O minicik bebeği kucağınıza aldığınızda doğum sancıları, doğumda yaşanan zorluklar unutulur gider.

Doğum sancısı, bebeğine kavuşmanın sinyalleridir. Daha net açıklamak gerekirse, rahmin kasılması sonucu oluşan ağrılardır. Bu kasılmaların nedeni rahmin kendini doğuma hazırlamasıdır. Rahim ağzı bu sancılarla açılır, genişler. Bebek açılan rahimden yavaşça aşağı iner ve doğum gerçekleşir.

Doğum Sancısı Aralıkları Nasıldır?

Doğum sancıları düzenlidir. 10 dakika da 2 kez, 5 dakika da 1 kez gibi belirli aralıklarla gelir ve git gide bu sancılar artar. Sancıların düzenli oluşu onu yalancı doğum sancılarından ayıran en temel unsurlardan bir tanesidir. Yalancı sancı da ağrı ve kasılmalar düzensizdir. 5 dakikada 3 kez de gelebilir, 5 dakikada 1 kez de gelebilir. Yalancı sancı da genellikle sancılar fazla uzun sürmez. Doğum sancısı özellikle bel bölgesinde yoğun hissedilir.

Ağrıları geçirmek için ufak ve nazik masajlar anneyi biraz rahatlatabilir. Doğum sancısını nedeni, rahmin açılmasını artırmaktır. Doğuma iyice yaklaşıldığında artık her sancı sırasında rahimde 1 cm açılma görülür. Gereken açılma olana kadar sancılar yoğun bir şekilde devam eder. Doğum ise 8 ile 10 cm açıklık olduğunda alınır.

Doğum Sancıları Ne Zaman Görülür?

Doğum sancıları genellikle son trimester da görülür. Yani hamileliğin son haftalarında(38.41. haftalarında) çok sık görülür. Sancılar uzun aralıklar seyrederse telaşlanmanıza gerek yoktur. Fakat sancı aralıkları kısalır ve şiddeti de artarsa hiç zaman kaybetmeden hastaneye gidilmelidir. Doğum sancısı regl sancısına benzer. Bel bölgesinde başlar ve giderek şiddetlenir.

Doğum sancılarını etkileyen birkaç faktörden de bahsedebiliriz:

  • Hamilelikte yaşanılan travmalar, anlatılan kötü hikayeler, zorlu doğum hikayeleri ve aile içerisinde yaşanan bir takım olumsuzluklar hem psikolojinizi hem de doğum sancılarının seviyesini etkiler.
  • Sancı sırasında nefes egzersizi de son derece önemlidir. Sancı sırasında derin derin nefes alıp vermenin biraz faydası olabilmektedir. Hastanede hemşire ve doktorların uyarılarını dinlemekte yarar sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu