Kimdir

Hz. Süleyman Kimdir? Hz. Süleyman’ın Hayatı

Hz. Süleyman Kimdir? Hz. Süleyman Kudüs, İsrail’de doğmuştu. İncil’deki Kral Süleyman, bilgeliği, zenginliği ve yazıları ile biliniyordu. MÖ yaklaşık 967 yılında hükümdar oldu ve krallığı kuzeydeki Fırat Nehri’nden güneydeki Mısır’a kadar genişledi.

Hz. Süleyman’ın Hayatı

Hz. Süleyman’ın hayatı Kral Davud ve batşeba’nın oğlu olarak İ.Ö 967’de başladı. Hz. Süleyman Davud’un en büyük oğlu değildi, ancak Davud Batşeba’ya Süleyman’ın bir sonraki kral olacağına söz verdi. Davud’un büyük oğlu Adonijah kendini kral ilan ettiğinde, Davud hizmetkarlarına Süleyman’ı, Davud hala hayatta iken papazın onu meshettiği Gihon baharına getirmelerini emretti. Süleyman babasından önemli bir imparatorluk miras aldı.

İlk başta Süleyman muhalefetle karşı karşıya kaldı. Davud’un en yakın danışmanlarından ikisi, Zeruiah’ın Joab oğlu ve rahip Abiathar, Adonijah’ın yanında yer aldı. Adonijah Süleyman’a geldiğinde ve kralın hizmetkârını bir eş olarak talep ettiğinde Süleyman, bunun krallığını ele geçirmek için örtülü bir tehdit olduğunu gördü ve Adonijah’ı öldürmek için bir elçi gönderdi.

Abiathar’ı Anathoth şehrine sürdü. Süleyman daha sonra babasının Davud’un hem Joab’ı hem de babasının düşmanlarından birini Gera’nın oğlu Shimei’yi öldürmesini emrettiği son talimatlarını izledi. Süleyman böylece krallığına karşı son potansiyel tehditlerin üstesinden geldi. Daha sonra arkadaşlarını askeri, hükümet ve dini görevlere atadı.

Süleyman genç olmasına rağmen, kısa bir süre sonra bilgeliğiyle tanındı. Hakim olarak zekasının ilk ve en ünlü olayı, iki kadının kendilerine ait olduğunu iddia ettiği bir bebekle mahkemeye gelmesiydi. Süleyman bebeği ikiye bölmekle tehdit etti. Bir kadın kararı kabul etmeye hazırdı, ancak diğeri krala diğer bebeğe canlı bebek vermesi için yalvardı. Süleyman daha sonra ikinci kadının anne olduğunu biliyordu.

Süleyman’ın imparatorluğu sakinleştiğinde Kutsal Tapınak’ı inşa etmeye başladı. Tire Kralı Hiram’dan odun aldı ve hem İsraillilere hem de kontrolü altındaki yabancı ülkelere zorunlu bir işgücü hizmeti verdi. İşçileri Tapınağın yapısını, süslemelerini ve gemilerini inşa ettiler. Tapınağın tamamlanması yedi yıl sürdü. Taş ve sedirden yapılmış, içine oyulmuş ve saf altınla kaplanmıştır. Bittiğinde Süleyman, Tapınağı halka açık bir dua ve fedakarlık törenine adadı.

Süleyman ayrıca Hititlerden, Amoritlerden, Perizzitlerden, Hivitlerden ve Jebusitlerden köle emeği kullandığı diğer bina projeleriyle de ünlüdür. 13 yıl kendi sarayını inşa ederek geçirdi ve bir şehir duvarı, Millo adlı bir kale, Firavun’un kızı için bir saray ve yabancı tüccarlar için tesisler inşa etti. Savaş arabaları ve atlılar için şehirler kurdu ve depolama şehirleri yarattı. Kudüs’ü kuzeye uzattı, Yahuda ve Kudüs dağları yakınlarındaki müstahkem şehirleri güçlendirdi.

Hz. Süleyman’ın Ölümü

Hz. Süleyman (a.s) ’ın çöküşü yaşlılığında geldi. Diğer tanrılara ibadet etmesine izin verdiği birçok yabancı eş almıştı. Yabancı eşlerinin fedakarlıkları için bile türbeler inşa etti. Süleyman’ın krallığı içinde, acı olan insanlara ağır vergilendirme uyguladı. Ayrıca insanları savaş arabaları ve süvarilerinin askerleri, baş subayları ve komutanları olarak çalıştırdı.

Yahuda kabilelerine özel ayrıcalıklar tanıdı ve bu kuzey kabilelerini yabancılaştırdı. Peygamber Şiloh Ahijah, Nebat oğlu Yeroboam’ın Süleyman’ın oğullarından biri yerine 12 kabileden onunun üzerinde kral olacağını öngördü. Süleyman, MÖ 931 yılında İsrail’in hükümdarı olarak Kudüs’te öldü. David Şehri’ne gömüldü.

 

Kaynak
I. Krallar, 11/42; DB, V/2, s. 1383; EJd., XV, 98-99.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu