Sağlık

Uyuz Hastalığı Nedir, Nasıl Bulaşır? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Uyuz Nedir?

Uyuz hastalığını günümüzde sıklıkla rastlamaktayız. Sıklıkla rastlamamızın sebebi ise bulaşın aslında kolaylıkla gerçekleşmesinden kaynaklı. Uyuz aslında bir böcek türüdür. Bilimsel ismi Arcoptes Scabiei olarak bilinen mikroskobik sekiz bacaklı akarların neden olduğu enfeksiyondur. Uyuz hastalığında, akar türü olan dişi uyuz böceği insan derisi altına girerek buraya yumurtalarını bırakır.

Daha sonrasında deri altında delikler ve tüneller açarak vücutta hızla ürer. Uyuz böceklerinin deriye yumurtalarını bırakması, deride farklı semptomlara yol açar. Bunlardan bazıları sürekli kaşıntı halinde olmak, vücutta döküntü ve bir alerjik tepkime geçirmek gibi farklı semptomları vardır.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Uyuz hastalığı çoğunlukla temas yoluyla bulaşır. Cinsiyet ayrımı veya yaş ayrımı yapmadan herkese bulaşan hastalık özellikle toplu taşıma araçları kullanan insanlarda daha çok görülüyor. Aynı zamanda kişisel eşyaların ortak kullanılmasıyla da bulaşabilir. Buna örnek olarak aynı yatak örtülerini paylaşmak, aynı havluları kullanmak veya aynı çatal kaşık kullanmak vb. Herkes uyuz hastalığına yakalanabilir fakat hijyenine dikkat etmeyen kişilerde hastalığa yakalanma oranı daha yüksektir. Özellikle cinsel olarak aktif ve birden fazla partneri olan insanlar, hapishane mahkumları, yurtlarda yaşayan öğrenciler risk grubu içerisinde bulunuyor.

Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalar uyuz akarı ile enfekte olduğunda, cilt anında tepki vermez. Cildin ilk tepki verme süresi dört ile altı ay arasında değişmektedir. Tepkimeler arasında en çok görülenler arasında geceleri kaşıntı, sivilce türü kızarıklıklar ve sürekli kaşıntıya bağlı yaralar. Uyuzun diğer bir ayırt edici özelliği ise deri üzerinde uzun çizgilerden oluşan oyuklar görülür. Bu oluşan uzun çizgilerin renkleri özellikle ya griye dönük beyaz ya da ten rengindedir.

Uyuz Hastalığı Tedavisi Nedir?

Çoğu hastalıkta olduğu gibi uyuz hastalığı da kendiliğinden iyileşmez. Hastalık sadece reçeli ilaçlar ile sonuç verir. Günümüzde kullanılan en yaygın tedavilerden birkaçı, bir krem veya losyon yardımıyla boyundan başlanarak aşağı doğru tüm vücuda uygulanmasıdır. Uygulanan krem veya losyon vücutta 8 ila 14 saat arasında bekletilir ve sonrasında bol su ile yıkanılır. Hastayı en çok rahatsız eden geceleri kaşıntı tutması durumunu gidermek için antihistaminik haplar veya hidrokortizon kremleri kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu