Arşiv

1.Viyana Kuşatmasının Nedenleri ve Sonuçları

1.Viyana kuşatmasının nedenleri ve sonuçları hakkında kısaca özet bilgi veriniz.

Kanuni Sultan Süleyman, Mohaç Zaferi ile elde etmiş olduğu ve geniş hakka sahip olduğu Macaristan topraklarının Alman asıllı bir hükümdarın eline geçmesine izin veremezdi. Kanuni Sultan Süleyman sefer hazırlığına başladı. Bununla birlikte barış yapmak isteyen ve düşük miktarda para teklifi ile Ferdinand’ın elçileri geldi. Fakat Almanları Budin ve Macaristan’dan atmak isteği, aynı zamanda Ferdinand’a da bununla birlikte göz dağı vermek isteği ile Kanuni Sultan Süleyman elçileri reddetti. Hazırlığını tamamladığını ve savaş için yola çıktığını bu saatten sonra geri dönemeyeceğini elçiler ile Ferdinand’a bildirdi. 10 Mayıs 1529 tarihinde İstanbul’dan sefer için çıkan askerler, 18 ağustosta Mohaç’a ulaştı. Eylül ayında Budin’i kuşattı. Teslim teklifinin reddedilmesi üzerine hücum başlattı. Ardından Viyana üzerine yürüdü. Bunun üzerine o sırada mezhep çatışması olmasına rağmen bütün Avrupa Viyana’ya yardım kampanyası başlatmış ama başarılı olamamıştır.

1.Viyana Kuşatmasının Nedenleri Maddeler Halinde

  • Avusturya İmparatorluğu ülke topraklarında bulunan Macarlara iyi davranmıyor ve Macarlardan haksız yere ağır vergiler almaktaydı.
  • Protestan ve Katolik olarak ayrım gösteren mezhep çatışmasından dolayı, Avusturya, Macarlara mezhep konusunda seçim hürriyeti tanımamaktaydı.
  • Macarlar bu nedenle ayaklandı. Kendilerinin ayaklanma sırasında başarısız olabileceklerini düşünerek Osmanlı İmparatorluğundan yani Kanuni Sultan Süleyman’dan yardım istediler.
  • Osmanlı Devleti politika gereği Protestan vatandaşları desteklemekteydi. Protestanlık Avusturya Devletinde azınlık durumunda kalan mezhepti. Vasvar Antlaşması gereği, politikanın da etkisi ile Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya’nın iç işlerine müdahale etme hakkına sahipti.
  • Osmanlı Devleti, Macarlar grubunda ayaklanmanın başı olan Tökeli İmre’yi tanımakta ve destek vermekteydi. Tökeli İmre önderliğinde Macar grubu iç isyanın şiddetini artırdı.

1.Viyana Kuşatmasının Sonuçları Maddeler Halinde

  • Viyana Kuşatması sonrasında Osmanlı Devleti’nin korkusundan Ferdinand şehri terk ederek kaçmıştır.
  • Kışın yaklaşması, kale çevresinde yaşanan yoğun yağmurlar sebebi ile bataklık haline geldi. Buna aldırış etmeyen Kanuni Sultan Süleyman 17 gün boyunca surları döverek, şehrin surlarını tahrip etti. Kışın yaklaşması, ordu erzaklarının iyice azalması ve daha fazla asker kaybedilmemesi adına Viyana saldırısını durdurma emri verdi. Ordu 16 Aralık’ta İstanbul’a geri döndü.
  • 1529 yılında gerçekleştirilen 1. Viyana Kuşatması her ne kadar başarısızlık ile sonuçlansa da Osmanlı’nın gücünü Avrupa’ya tam manası ile gösterip, Avrupa’yı titrettiği bir savaştır.
  • Bu gerilemeden dolayı taarruzdan ziyade savunma savaşları yapmak zorunda kalan Osmanlı Devleti, artık toprak kazanmak amacıyla değil, var olan topraklarını koruma amacıyla savaş yapmıştır. Bu gerileme dönemi Kurtuluş Savaşı Büyük Taarruz’a kadar devam etmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu