Hipersomnia Nedir? Çeşitleri, Belirtileri, Tedavisi

Hipersomnia gün içinde aşırı uykusuz hissetme olarak tanımlanan nörolojik bir rahatsızlıktır. Hasta uzun süreli uykudan sonra bile kendisini uykusuz ve tükenmiş hissedebilir. Hipersomnia hastaların gün içinde işlevsellikleri azalır çünkü çoğunlukla kendilerini yorgun ve bitkin hissederler. Bu durum aynı zamanda konsantrasyon bozukluğuna da neden olur.

Hipersomnia Çeşitleri

Günümüzdeki hipersomnia çeşitleri :

Hipersomnia Nedenleri

Birincil hipersomnia hastalığının beyindeki bir problemden kaynaklandığı düşünülüyor. Ve bu problemin hastanın gün içindeki uyku kontrolünü ve uyanık kalma gücünü etkilediği ortaya çıkmıştır. İkincil hipersomnia ise daha çok gece uykusunun verimsizliğinden kaynaklanmaktadır.

Bu neden olan durum ise hastanın sahip olduğu farklı bir sağlık koşuludur. Ayrıca bazı ilaçların kullanımı, alkol ve uyuşturucu gibi maddeler de hipersomnia rahatsızlığına neden olabilir. Tiroit fonksiyonundaki bozukluk ve baş yaralanmaları da hipersomnia nedeni olarak görülebilir.

Hipersomnia Belirtileri

Hipersomnia rahatsızlığının en baş belirtisi aşırı yorgunluk ve tükenmişliktir. Hipersomnia hastaları gün içinde sürekli uyuklamak isterler. Ayrıca uzun süren gece uykusundan da uyanmakta güçlük çekerler.

Bunun yanı sıra başka birçok hipersomnia belirtisi mevcuttur:

Hipersomnia Tedavi Yöntemleri

Hipersomnia tedavisi hastanın sağlık durumuna, belirtilerin şiddetine ve hipersomnia nedenine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak amfetamin ve modafinil gibi narkolespi tedavisinde kullanılan ilaçlar doktor tarafından önerilir. Bu tür ilaçlar beyni uyararak uykusuzluk hissini bastırmaya yardımcı olur.

Ayrıca hipersomnia hastalarının yaşam standartlarında değişime gitmesi gerekebilir. Örneğin doktor düzenli bir uyku şeması ve bazı egzersizleri önerebilir. Hastaların alkol ve uyuşturucu kullanmaması da tedavi için önemlidir. Ayrıca hasta düzenli ve sağlıklı beslenme yoluyla belirtileri kontrol altına alabilir.

Exit mobile version