Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Sanatçıları

Bu başlık altında Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı sanatçıları, yazarları ve şairleri hakkında hazırlanmış konu özeti ders notlarını sizlerle paylaşıyoruz. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı temsilcilerinin özellikleri ve önemli eser isimlerinin de yer aldığı bu yazıyı okuyarak Türk Dili ve Edebiyatı  dersinde Cumhuriyet dönemi yazar ve şairleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Sanatçıları

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Yazarları ve Şairleri

Halikarnas Balıkçısı

Halikarnas Balıkçısı Eserleri : Arşipel, Altıncı kıta Akdeniz, Düşün yazıları, Yaşasın deniz, Ege kıyılarından, Dalgıçlar, Ege’nin dibi, Deniz gurbetçileri, Aganta burina, burinata, Ege’den, Gülen ada, Merhaba Akdeniz, Parmak damgası, Anadolu tanrıları, Hey koca kurt, Çiçeklerin düğünü, Mavi sürgün.

Ömer Bedrettin Uşaklı

Ömer Bedrettin Uşaklı Eserleri : Deniz sarhoşları, Sarıkız mermerleri, Yayla dumanı, Efe’nin dumanı, Bir hançer istiyorum, Veda, Aşkımın kini, Sevgiliye, Dağ başında bir gece, Efe’nin müjdesi, Kim bilir?, Engin şarkısı, Son dilek, Munzur dağları, Sılaya giderken, Son dilek.

Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik Abasıyanık Eserleri : Medar-ı maişet motoru, Havada bulut, Tüneldeki çocuk, Semaver, Sarnıç, Mahalle kahvesi, Kayıp aranıyor, Şimdi sevişme vakti, Yaşamak hırsı, Şahmerdan, Alemdağ’da bir yılan, Kumpanya, Lüzumsuz adam, Az şekerli, Havuz başı, Balıkçının ölümü, Müthiş bir tren, Açık hava oteli.

Nazım Hikmet Ran

Nazım Hikmet Ran Eserleri : Ceviz ağacı, Korkuyorlar, Geberiyorum, Kerem gibi, Gidenlerin türküsü, Hoş geldin kadınım, Piraye, Veda, Vapur, Şeyh Bedrettin destanı, Mavi liman, Bu memleket bizim ve daha yüzlercesi.

Ahmet Hamdi Tanpınar

Ahmet Hamdi Tanpınar Eserleri : 19. Asır Türk Edebiyat Tarihi, Yaşadığım gibi, Beş şehir, Abdullah Efendi’nin rüyaları, Yaz yağmuru, Ay’daki kadın, Hikayeler, Huzur, Sahnenin dışındakiler, Mahur beste, Saatleri ayarlama enstitüsü, ayrıca sayısız şiir.

Cahit Sıtkı Tarancı

Cahit Sıtkı Tarancı Eserleri : Ömrümde sükut, Düşten güzel, Otuz beş yaş, Sonrası, Ziya’ya mektuplar, çokça şiir ve ölümünden sonra yayımlanan hikayeleri.

Yusuf Ziya Ortaç

Yusuf Ziya Ortaç Eserleri : Bizim yokuş, İsmet İnönü, Portreler, Sarı çizmeli Mehmet Ağa, Göz ucuyla Avrupa, Gün doğmadan, Beşik, Ocak, Nikahta Keramet, Şen kitap, Latife, Kördüğüm, Bir rüzgar esti, Yanardağ, Akından akına, Cen ufukları, Aşıklar yolu, Bir selvi gölgesi, Kuş cıvıltılar, Şeker Osman, Üç katlı ev, göç, Kürkçü dükkanı.

Faruk Nafiz Çamlıbel

Faruk Nafiz Çamlıbel Eserleri : Yıldız yağmuru, Şarkın sultanları, Gönülden gönüle, Çoban çeşmesi, Boğaziçi şarkısı, Han duvarları, Heyecan ve sükun, Elimle seçtiklerim, Dinle neyden, Akıncı türküler, Zindan duvarları, Tatlı sert, Akarsu, ek olarak onlarca tiyatro oyunu (senaryosu), ayrıca yayımlanmış yüzlerce makale, sohbet ve fıkra.

Atilla İlhan

Atilla İlhan Eserleri : Sokaktaki adam, Yaraya tuz basmak, O sarışın kurt, Allah’ın süngüleri, Haco Hanım vay, Fena halde Leman, Kurtlar sofrası, Bıçağın ucu, Zenciler birbirine benzemez, Korkunun krallığı, Kimi sevsem sensin, Duvar, Ben sana mecburum, Bela çiçeği, Böyle bir sevmek ve daha sayısız şiir, roman, hikayeden oluşur.

Orhan Kemal

Orhan Kemal Eserleri : Ekmek kavgası, Babil kulesi, Kardeş payı, Grev, İşsiz, Küçükler ve büyükler, 72. Koğuş, Baba evi, Gurbet kuşları, Murtaza, Suçlu, Gavurun kızı, Cemile, Avare yıllar, El kızı, Tersine dünya, Üç kağıtçı, Kanlı topraklar, Hanımın çiftliği, ek olarak sayısız roman, öykü, iki adet oyun ve derleme.

Necip Fazıl Kısakürek

Necip Fazıl Kısakürek Eserleri : Örümcek ağı, Şiirlerim, Çile, Ben ve ötesi, Kaldırımlar, Ruh burkuntularından hikayeler, Tohum, Kafa kağıdı, Aynadaki yalan, Namık Kemal, Birkaç hikaye birkaç tahlil, İhtilal, Hitabe, Hac, Babıali, Çerçeve, Son devrin din mahzumları, İman ve İslam atlası, Çöle inen nur, Bir adam yaratmak, Satırbaşı, Tohum künye, Para, Reis Bey, Abdülhamit Han.

Yaşar Kemal

Yaşar Kemal Eserleri : İnce Memed, Ağıtlar, Binboğalar efsanesi, Ağrıdağı efsanesi, Bugünlerde bahar indi, Karıncanın su içtiği, Çıplak deniz, çıplak ada, Kuşlarda gitti, Kale kapısı, Yılanı öldürseler, Ölmez otu, Deniz küstü, Teneke ve daha onlarcası.

Exit mobile version