Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Genel Özellikleri

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı ve Genel Özellikleri (1923 - 1940 Arası)

Türk edebiyatının yapı taşlarından en önemi dönemi olan Cumhuriyet Dönemi edebiyatı, birçok şair ve yazara ev sahipliği yapmıştır. Diğer Türk Edebiyatı dönemlerinden ayrılan Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı genel özellikleri vardır.

Gelin hep beraber aralarında birçok kategoriye ayrılan Cumhuriyet Dönemi şair ve yazarlarını daha yakın bir perspektiften inceleyelim.

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Özellikleri 

Yedi Meşaleciler

Yedi Meşaleciler, Cumhuriyet Dönemi içerisinde 1928 yılı itibariyle ortaya çıkmışlar.

Yeniciler (Garipçiler)

Maviciler

İkinci Yeniciler

Cumhuriyet Dönemi Genel Özellikleri

Cumhuriyetin ilanından sonra Türk Edebiyatı yükseliş çıtasını bozmadan ilerlemiştir. Bu dönemle birlikte birçok şair ve yazar ortaya çıkarken, günümüzde en çok okunan şairlerde yüksek oranla bu döneme aittir.

1940 Sonrasında Cumhuriyet Dönemi Edebiyatı

İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte eser vermeye devam eden sanatçılar, ortaya yeni atılan ve işlenen akımlardan etkilenmiş ve Türk Edebiyatı köklü bir değişikliğe uğramıştır.

Bu nedenle insan, yaşam, savaş, ölüm gibi konular öne çıkmıştır. Hikaye ve roman gibi konularda köy sorunları işlenmiştir.

Orhan Veli ve diğer Garipçiler tarafından çıkarılan Garip isimli şiir kitabı, yeni bir hareketi başlattı. Bu hareketlenmeye ”1. Yeni Şiir Hareketi” ismi verildi.

Amaçları şiirde iç ahengi yaratmak ve yakalamak olan sanatçılar, şiirin kaynağının insan ve insan bilinçaltı olması gerektiğini savunmuştur.

Daha sonra ortaya çıkan İkinci Yeniciler ise sanat için şiir algısını savunarak, sürrealizmden etkilenerek şiirde soyutlama yöntemini ele almışlardır. Bu akımdan etkilenen bazı şair ve yazarlar şöyledir: Cemal Süreya, Turgut Uyar, Edip Cansever, Ece Ayhan, Ülkü Tamer, Tomris Uyar.

Cumhuriyet Dönemi Bağımsız Yazarları

Cumhuriyet Dönemi içerisinde Türk Edebiyatı’na ürettiği eserler ile katkıda bulunan ancak hiçbir akım ve dergiye bağımlı olmayan bazı sanatçılar bulunmaktadır.

Bu sanatçılardan bazıları ve eserleri şunlardır:

Cumhuriyet döneminde bu sanatçıların yanı sıra hiçbir akımlar içerisinde yer almadan eser üretimine devam eden ve Türk Edebiyatı’na katkıda bulunan başka sanatçılar da bulunmaktadır.

Bunlardan bazıları;

Exit mobile version