Astım Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bu yazımızda Astım nedir? Astım hastalığı nedenleri, belirtileri, risk faktörü, tanı yöntemleri ve tedavisi hakkında bilgilere yer verdik.

Astım Nedir?

Astım, solunum sistemindeki yolların tıkanarak soluk almayı zorlaştıran süreğen bir hastalıktır. Oksijenin vücuda girmesini sağlayan bölgeyi oluşturan düz kaslar çeşitli etmenler nedeniyle kasılır ve mukus adı verilen sıvının üretiminin artmasıyla solunum yolunun daralmasına sebep olur. Astım atakları; nefes almayı güçleştirici, soluk alıp verme sırasında hırıltının ortaya çıkmasına ve öksürüğe sebep olur. Astımdan etkilenen bireylerin yaş guruplarında bir sınırlama yoktur.

Astım Hastalığı Risk Faktörü

Astım Belirtileri

Belirli aralıklarla yükselerek seyreden bir hastalık olan astım, akciğerlerin maruz kaldığı dış etkenler ile tetiklenir.

Astım Hastalığı Tanı Yöntemleri

Tam olarak nedeni bilinmeyen astımın genellikle genetik nedenler, enfeksiyonlar ve çevresel etkilere bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Hastadan hastaya çok farklı düzeylerde seyreden hastalık, solunan havanın içeriğine bağlı olarak çeşitlilik göstermektedir.

Spirometre

Bronşların ne düzeyde daraldığının anlaşılması için yapılan bu test, temelde akciğerlerin depolayabileceği hava miktarı ile soluk alımı sırasında alınan havanın miktarını ölçmek için kullanılır. Tanının konmasında önemli kriterleri içeren bilgiler verir.

Peak Flowmeter

Akciğerlerin işlevlerinde gerçekleşen değişiklikleri tespit etmek için kullanılır.

Görüntüleme

Akciğerdeki yapısal sorunların veya enfeksiyonların tespitinde kullanılan “Bilgisayarlı Tomografi” veya akciğer röntgenin çekilmesi için kullanılan yöntemdir. Sürecin devam ettiği durumlarda sıklıkla başvurulan yöntemlerden biridir.

Astım Hastalığı Tedavisi

Astım hastalığının kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak bazı hastalıklarda olduğu gibi doktorlar tarafından verilen ilaçların düzenli olarak kullanılmasıyla kontrol altında tutulur. Hastalığın seyrine bağlı olarak kullanılacak ilaçlar veya miktarları değişkenlik gösterir. Ayrıca yaşam tarzındaki değişikliklerde hayat kalitesini arttırıcı etkiye sahip olacaktır.

Exit mobile version