Altıncı Hastalık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Altıncı hastalık (Roseola Infantum) viral bir enfeksiyondur. Bu hastalık daha çok bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Hastalık birkaç gün geçmeyen ateş şeklinde ortaya çıkar. Bu ateşle birlikte çocuğun vücudunda kırmızı döküntüler oluşur. Döküntüler korkutucu görünebilir. Ama bu döküntüler rahatsızlığın hafif geçeceği anlamı da taşımaktadır. Bu hastalık genelde çocuklarda hastanede yatmayı gerektirmez.

Hastalığın Neden Olur?

Bu hastalık herpes ailesinden bazı virüsler sebebiyle oluşur. Uçuk etkeni virüsler de buna dahildir.

Altıncı Hastalık Belirtileri

Altıncı Hastalık Bulaşıcı Mı?

Altıncı hastalık diğer bazı grip hastalıkları gibi insandan insana bulaşabilen bir hastalıktır. Hastalık solunum yoluyla ve tükürük bezleri ile bulaşır. Çocukların aynı bardaktan su içmesi, aynı kaşıkla yemek yemesi ya da sadece aynı tabaktan yemek yemiş olması hastalığın bulaşmasına sebep olabilir. Hastalık ortaya çıktıktan sonra henüz döküntüler olmamış olsa bile hastalığın bulaşıcılığı vardır.

Bağışıklık sistemi zayıf olan kimseler eğer bu hastalığa sahip biriyle temas etmiş ise hasta olmasa bile bir an önce temaslı kişinin bir doktor muayenesine gitmesi gerekir. Bağışıklık sistemi zayıf kimsede hastalık çok ağır seyredeceği için bir an önce kişinin önlem alması gerekir. Altıncı hastalık toplumda diğer bulaşıcı hastalıklar kadar geniş çapta olmaz.

Küçük yaşta bu hastalıkla karşı karşıya gelen çocukta oldukça risk oluşturabilir. Çocuğun henüz bağışıklık sistemi yeterince güçlenmediği için özellikle 6 ile 15 aylık bebeklerde hastalık ağır ve ağrılı olabilir. Sadece bebekler değil bağışıklık sistemi zayıf olan kimseler için de ağır seyreden bir hastalık olabilir. 6 aydan küçük çocuklar ise anne karnında aldığı antikorlar sayesinde güçlüdür. Onlarda bu rahatsızlık görülmez ya da çocuk hafif atlatır.

Altıncı Hastalık Nasıl Geçer?

Evde yatak istirahati, bolca sıvı tüketimi, bulunulan ortamın havasının nemli tutulması, ateşi düşürmek evde uygulanabilecek bazı yöntemlerdir. Hastalık genelde hafif seyrettiği için bu önlemler önerilir. Düşmeyen ateş veya zamanında geçmeyen döküntü söz konusu ise çocuk doktor kontrolüne alınmalıdır.

Exit mobile version