İcatlar

Teleskobun icadı, Teleskobu Kim Buldu?

Teleskop icadı ile ilgili ilk çalışmalar 1608 yılında Hans Lippershey tarafından yapılmıştır. Ancak ilk nitelikli teleskop Galileo Galileitarafından icat edilmiştir. Bu ilk teleskop küçük mercekler ve konveks mercek ile oluşmaktadır.  Isaac Newton bu sistemi geliştirmiş ve ışığı aynalar sayesinde toplayarak teleskobun daha yüksek performans ile çalışabilmesini sağlamıştır.

Teleskop, gökyüzünde bulunan uzak cisimleri sanki yakınımızdaymış gibi göstermeye yarayan oldukça etkileyici bir alettir. Teleskop ile yapılabileceklere örnek vermek gerekirse 20cm’lik ufak bir teleskop ile 80 metre kadar uzaktaki bir el yazısını okuyabilmek mümkündür. Günümüzde oldukça çeşitli şekillere ve boylara sahip teleskoplar, artık oyuncakçılardan bile satılmaktadır.

Teleskop Nasıl Çalışmaktadır?

  • İnsan gözü dijital bir kamera olarak düşünülür ise, 80 metre uzakta bulunan yazıların görüntüsünün tamamına bakıldığında bu görüntünün birkaç pikselden oluşacağını anlayabilir. Üstelik okunabilecek olan büyüklükten de oldukça uzak olduğunu anlamak mümkündür. Eğer ki insan gözü çok daha büyük olsa idi, o zaman görüntüye odaklanıp yazıyı okuyabilmek mümkün olabilecekti. Teleskobun çalışmasındaki mantık da bu mantıktan yola çıkılmıştır.
  • Objektif olan merceğinin odaklandığı yerden gelmekte olan ışık kırılmaya uğramaktadır. Ya da aynalar ile yansıtılarak bir noktada toplanmaktadır. Bu sayede de insan gözünde büyük gözükmesi sağlanmaktadır.
  • İnsan gözündeki mercek sabittir, bu sebep ile yakınlaştırma ya da uzaklaştırma işlemleri yapılmaz. Yapabildiğimiz tek şey yalnızca bir noktaya odaklanabilmektir.
  • Ele bir büyüteç alınıp bakıldığında aslında büyüteç merceği ile göz merceği arasında bir teleskop sistemi oluşturulur.
  • Teleskobun çalışma biçiminde de objektif lensine gelmekte olan ışık, kırılmakta ve göz merceğine doğru yansımaktadır. Bu yansımayla görüntü küçük mercek üzerinde gözüktüğünden kat be kat büyütülmüş olarak gözükmektedir.
  • Teleskopların iki temel özellikleri bulunmaktadır. Bunlardan birincisi ışıkları ne kadar iyi alabildiğidir. İkincisi ise almış olduğu görüntüyü ne kadar büyüttüğü ile ilgilidir.
  • Bu iki temel özellik de objektif merceğinin kalitesine, saflığına pürüzsüzlüğüne ve en mühim olanı büyüklüğüne bağlıdır.
  • Mercek ne kadar büyük kullanılır ise elde edilen görüntüde o kadar büyük olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu