Arşiv

Kuyucaklı Yusuf – Sabahattin Ali

Kuyucaklı yusuf özet, yazarı, konusu, karakterleri (kahramanları), olay örgüsü, zaman, mekan ve ana fikri hakkında bilgi.

Kuyucaklı Yusuf

Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali’nin ilk yazdığı romandır. Toplum içindeki birkaç insan tipini uç bir şekilde ele alan bu romanda, zengin ve fakir, doğal ve yapay, köylü ve memur gibi zıtlıkların barındırıldığı bir olay örgüsü vardır. Biz romanda merhametli, saf Kaymakam ve kinci, kötü niyetli Şahende ile zıt insan figürlerini; Hilmi ve oğlu Şakir ile zengin ve kötü, Yusuf ve Kaymakam Bey ile de fakir ve dürüst kesim ayrımı yapıldığını görürüz. Halk tarafından büyük tepki ve eleştiri alsa da edebiyatımızda dönemin Anadolu halkını ve yaşayışını ele aldığı için önemlidir.

Kuyucaklı Yusuf Ana Fikri

 Varlıklı insanların, sıradan insanlar üzerindeki mutlak otoritesi, varlıklı insanların diğer insanların hayatlarına direkt olarak etki edebilmesi ve toplumda ezen ve ezilenlerin olması, Kuyucaklı Yusuf romanının ana fikrini oluşturmaktadır.

Kuyucaklı Yusuf Özet

Roman eşkıyaların bir dağ köyünü basıp herkesi öldürdüğü bir ortamda iyi niyetli ve merhametli Kaymakam Bey’in Yusuf’u evlat edinmesiyle başlar. Tüm iyi niyetiyle Yusuf’a yeni bir hayat bahşeden Kaymakama, eşi Şahende bir gün olsun huzur vermemektedir. Aile içerisinde birbirine sürekli zıt düşerek, kavga eden iki çiftin bir de “Muazzez” isimli bir kızları vardır. Böyle bir ortamda büyüyen Yusuf yine de hayatından memnundur. Muazzez ile de çok iyi anlaşmaktadırlar.

Bir gün bir pazar yerine çıkan Muazzez; Hilmi Bey’in oğlu Şakir ile karşılaşır. Zengin eşraftan olan ve merhametsiz, kötü ve alçak bir tabiata sahip olan Şakir; Muazzeze laf atar. Bunu gören Yusuf köy meydanında Şakir ile kapışır.

Bu olayın ardından Şakir gibi karakteri düşük biri ona düşman olup intikam yeminleri ederken diğer taraftan da Muazzeze karşı sevgisi olduğunu fark eder.

İntikam için vakit kaybetmeyen Şakir’in babasının da bundan haberi olmuştur. Şakir eve Şahende hanıma haber yollatır. Muazzez ile evlenmek istediğini söylemektedir. Şahende Hanım mizacı üzre lüks bir yaşam isteyen, gözü doymayan biridir. Bu habere kızından çok sevinir. Bu, onu kaçırılmayacak fırsat olarak görürken eşi Kaymakam Bey bu evliliğe onay vermek istemez.

Tam da bu sırada köyde Şakir’in Kübra isimli bir genç kıza zorla ilişkide bulunduğu söylentisi duyulur. Hilmi Bey ve Şakir, Yusuf ve Kaymakamı sevmedikleri için ve evliliğe de onay vermediği için bu olayı Yusuf’un üzerine atmaya çalışırlar. Halk; Hilmi Beyin nüfuzlu biri olması nedeniyle bu olayı kabullenecek ve Yusuf’u kötülemeye başlayacaklarken Kübra her şeyi doğrularıyla anlatır. Yusuf aklanır aklanmasına ama hiç kimse çıtını çıkaramaz.

O günden sonra Yusuf Kübra’yı himayesi altına alır. Hilmi Bey’in intikam ateşi hala diridir. Aklına bir şey gelir. Bir gün bir şekilde Kaymakam Beyi bulundukları meclise çağırır ona çok fazla içirirken bu arada kumar oynatır. İçkinin de tesiriyle kumarda Hilmi Beye yenilen Kaymakama bir şartla parayı görmezden geliriz derler. O şartta Muazzezi Şakir ile evlendirmektir.

Tam bu sırada Yusuf, Muazzez’i sevse bile ondan da emin olamadığı için ve bir yandan Şakir peşini bırakmadığı için teklifi üzerine arkadaşı Ali ile evlendirmek ister.

Muazzez ise Ali ya da bir başkasını istemediğini söyleyerek onu sevdiğini itiraf eder.

Yusuf kumar borcu için bir arkadaşından yardım alır ve öder ardından Şakir’in de peşlerini bırakmadığını da görünce Muazzezinde gönlü olduğu için beraber kaçarlar.

Şahende Hanım buna çok sinirlense bile, Kaymakam mutlu olur. Yusuf temiz ve dürüst bir çocuktur. Tam bu sırada Kaymakam vefat eder. Onun yerine gelen yeni Kaymakam Hilmi ve Şakir’in her dediklerini yapan ellerinde oynatılan biridir. Yusuf iyi bir işe sahipken Kaymakama talimat verirler ve Yusuf’u gezici tahsildar görevine atarlar. Bunun planında ölen Kaymakamın eşi Şahende Hanımda vardır.

Bundan sonra köy köy gezerek işini devam ettiren Yusuf’un karısı Muazzez annesinin yanında kalmak zorunda kalır. Şahende ise içinde dolu kin ve nefret ile kızı Muazzez’i kötü yola sürükler. Evinde içki alemleri düzenler ve kızına kötülükler yapar. Bunu duyan Yusuf eve döner ve Şahende Hanım, Muazzez, Şakir ve yeni Kaymakamı aynı sofrada içki içerken ve eğlenirken görünce gözü döner. Hepsinin üzerine ateş eder. Bir tek Muazzez’i sağ bıraktığını düşünerek atına atlar onu da yanına alır fakat o sırada Muazzez’de yara almıştır, farkında değildir. Yolda giderlerken Muazzez vefat eder.

Yusuf onu gömer ve şaşkınlık içinde atıyla yoluna devam eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu