Sağlık

Çocuk Felci (Poliomyelit) Nedir, Nasıl Bulaşır?

Çocuk Felci (Poliomyelit), poliovirüs denilen virüsün siniri sistemine saldırması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanma riski en fazla olan grup 5 yaşından küçük çocuklardır. İnsanlarda görülmesinin yanı sıra primatlar adı verilen büyük maymunlarda da görülmüştür.

Çocuk Felci (Poliomyelit) Nasıl Bulaşır?

Hastalığa neden olan polio virüsü vücuda ağız yoluyla girer. Sindirim sisteminde ve boğazda çoğalarak vücuda yayılır. Boğazda ve dışkıda bulunur. Dışkının vücuttan atılması yaklaşık 10 hafta sürer. Temizlik kurallarına uyulmadığı takdirde bulaşma olur ve salgınlar yaşanır.

Çocuk Felci Hastalığının Bulaştırıcılık Dönemi

Çoğunlukla virüsün tek kaynağı insandır. Hastalık virüs alındıktan 7-14 gün sonra ortaya çıkar. Ancak bu süre 3-35 gün arasında da değişebilir. Bu hastalığa yakalanan kişiler virüsü ortalama 10 hafta etrafındaki korumasız kişilere yayabilir. Çocuk Felci tüm dünyada mevsimsel bir hastalık olarak görülür. Yaz aylarıyla sonbahar başlangıcında ve ılıman iklimlerde daha sık görülür.

Çocuk Felci Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Bu hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır. Çocuk felci hastalığının iki çeşit aşısı bulunur. Biri ağıza iki damla şeklinde yapılan Oral Polio Aşısı diğeri ise koldan kas içerisine yapılan İnaktif Polio Aşısı‘dır. Ağız yoluyla yapılan aşı virüsün sindirim sisteminde bağırsaklardan kana karışmasını engeller ve böylece hastalığı önler. Kola yapılan aşı ise kanda virüse karşı koruyucu bir kalkan oluşturarak çift yönlü ve güçlü koruma sağlar. Bu çift yönlü koruma hastalığın diğer kişilere de bulaşmasını da engelleyerek virüsü tamamen etkisiz hale getirir.

Çocuk Felci Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Bu hastalığın ne yazık ki bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalığa yakalanınca ortaya çıkan felçlerin geri dönüşü mümkün değildir.

Çocuk Felci Aşısının Uygulama Zamanı Nasıldır?

İlk olarak Oral Çocuk Felci Aşısı 6. ve 8. ayını doldurmuş bebeklere her uygulamada ağıza ikişer damla vererek yapılır. İnaktif Çocuk Felci Aşısı ise 2. ayını 4. ayını 6.ayını ve 18. ayını doldurmuş bebeklere toplam dört defa olmak üzere koldan kas içerisine yapılır.

Çocuk Felci (Polio Aşısı) Yan Etkileri Var Mıdır?

Oral Çocuk Felci Aşısı bağışıklık sistemi pek güçlü olmayanlarda özellikle kanser hastalarına uygulanmamalıdır. İnaktif Çocuk Felci Aşısının bilinen bir yan etkisi yoktur.

Kaynak
Çocuk Felci (Poliomyelit) Hastalığı - Aşı Portalı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu