Arşiv

Braille Alfabesi Nedir, Kaç Harf, Nasıl Bulundu?

Braille alfabesi Nedir? Louis Braille tarafından görme engelliler için geliştirilmiş  bir alfabedir. Dünya üzerinde bu alfabenin bir çok versiyonu bulunmaktadır. Her ülke kendi diline göre bu alfabe üzerinde özelleştirmeler yaparak kendi görme engelli vatandaşlarına okuma yazmayı öğretmektedir.  Ülkemizde bu alfabe Türkçe’ye uyarlanarak   kullanılmakta ve adına  Türk Braille Alfabesi‘ denilmektedir. Bu alfabe 29 harften oluşuyor. Fakat alfabeye özel simgeler ve rakamlar eklenince bu sayı daha da artırılabilmektedir. Braille alfabesi farklı kaynaklarda kör alfabesi olarak geçmektedir. Her ne kadar bu alfabe körler için yapılmış olsa da,  Kör kelimesi kırıcı bir kelime olabileceği için, Türkiye’de bu alfabeye kör alfabesi yerine daha çok braille alfabesi (Brayıl alfabesi) yada görme engelli alfabesi denilmektedir.

Nasıl Bulundu?

Braille alfabesi adını Louis Braille isimli bir Fransız eğitimci ve mucitten almıştır.  Louis Braille henüz 3 yaşındayken sol gözü sempatetik oftalmiya isimli bir hastalığa yakalanır ve sol gözü görmemeye başlar. Ardından bu hastalık sağ gözünü de etkiler ve 6 yaşında tamamen kör olur.

Okul çağına geldiğinde ailesi tarafından kendisine bir şekilde okuma ve yazma öğretilir. Louis artık okuma ve yazma bilen bir görme engellidir.  Louis ilerleyen yaşlarda , Charles Barbier’in  hazırladığı alfabe ile tanışır. Charles Barbier’in alfabesi askerlerin gece karanlığında anlaşmalarını sağlamak için geliştirilmiş ve parmakların semboller üzerinde hareket ettirerek harflerin tanınmasına dayanan bir alfabe idi. Bu alfabe her ne kadar faydalı ve teorikte başarılı bir alfabe gibi gözüküyor olsa da aslında bu alfabenin hataları vardı. Çünkü; İnsanlar bu alfabeyi okuyabilmek için parmaklarını harflere sürüyor ve çoğu kez yanlış okuyor yada okuyamıyorlardı.  Louise Braille bu sistemin hatalı olduğunu, harfleri parmak hareketleri olmadan tanınması gerektiğini söyledi ve kendi alfabesini oluşturmaya başladı. Braille’ın kendisinin de kör olması onu bu alfabeyi yapabilecek en doğru kişi yapıyordu. Uzunca bir çalışma ve denemenin ardından kendi  alfabesini oluşturdu. Bu alfabede  noktalar bulunuyor ve noktaların yer değiştirmesi ile harfler meydana getiriyordu. Braille yapmış olduğu bu alfabeye 6 noktalı kör alfabesi adını verdi. Alfabe önce ülkesinde daha sonrada tüm dünyada oldukça yararlı görüldü ve hızla tüm dünyada kullanılmaya başlandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu