Arşiv

Mimarlık Mesleği Hakkında Bilgi

Mimar, her çeşitte bulunan yapının, ihtiyaçlarına ve olanağına göre tasarım yapan ve yaptığımı tasarımı denetleyen kişidir.

Mimar, yapılacak olan binanın şehrin imar planına uygun olup uygun olmadığını incelemektedir. Planlama kavramı yardımı ile binayı ve çizimleri planlamaya dönüştürebilmek için gerekli olan endüstri, organizasyon ve tüzükler, usullere paralel olarak çalışır. Mimar ilk olarak yapıyı kullanacak olan kimsenin istek, görüş ve mali olanaklarını öğrenir.

Mimarlık Nedir?

Mimarlık,  insanın yaşamını sürdürebileceği yapının estetik ve kullanışlı olması için gerekli ilkelere bağlı kalarak ve bu ilkeleri göz önüne alarak tasarlama sanatına denir.

Daha sonra bir proje tasarısı yapmak için araştırmaya uygun planları kullanarak özet bilgileri hazırlar. Binanın tasarımı ile ilgili olan yapısal tasarımı ve inşaat ait olan mühendislik konuları ile ilgili problemleri çözüme kavuşturur. Genel olarak binanın planını çizmektedir. Binanın yapıldığı zaman nasıl görüneceği ile ilgili bina şekline uygun maketler hazırlar.

Yapılacak olan binan statik, elektrik, sıhhi tesisat ile ilgili işlemlerin tümünü inşaat, makine ve elektrik mühendisleri yardımı ile oluşturur. Şantiye planını ayrıntılı bir biçimde çizer. Binanın plana uygun olup olmadığını inceler. Eğer bir sorun ya da yapılaması gereken herhangi bir şey varsa yapmış olduğu planda değişikliğe giderek tekrar yapılmasını söyler.

Mimarlık Bölümü

Mimarlık bölümü, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucu girilebilecek bir bölümdür. Mimarlık bölümü matematik – fen bölümlerinden öğrenci alımı yapmaktadır. Bu yüzden gireceğiniz sınavda matematik ve fen bölümünde bulunan sorulara ağırlık göstermeniz gerekir. Bölüm sayısal öğrencilerini almaktadır. Eğer mimarlık bölümünü kazanmak istiyorsanız gireceğiniz üniversite sınavında sayısal bölüm için hazırlanmış olmanız gerekmektedir. Mimarlık bölümü toplam 4 yıldan oluşmaktadır.

Mimarlık Dersleri

Mimarlık bölümü, 4 yıldan ve toplamında 8 yarıyıldan oluşan bir bölüm niteliği taşımaktadır. Mimarlık bölümünden göreceğiniz dersler ise şu şekildedir; genel matematik dersi, bina fiziği, mimari çizime giriş dersi gibi mimarlığa ait temel dersler verilmektedir. İlk yıllar verilen dersler genel olarak; mimari tasarıma giriş, mimari anlatım, mimarlık tarihi dersi, yapı ve yapım yöntemleri dersi gibi dersler bulunmaktadır.

Sonraki yıllarda ise genel olarak daha çok tasarıma dayalı, ileri düzey mimarlık bilgisi gerektirecek dersler verilmektedir. Son senelere yaklaştıkça tasarıma dayalı olan dersler azalır ve sözel mantık dersleri ağırlık gösterir. Bu derslerden bazıları ise şunlardır; yapı hukuku dersi, mimar hukuku dersi, yapı yönetimi ve maliyeti konu başlığından oluşan derslerdir.

Bunun yanı sıra mimarlık öğrenciler kendilerini daha fazla geliştirebileceği bilgisayar destekli tasarım dersleri, coğrafi bilgi sistemleri, ahşap yapılar alanında daha birçok ders ile ilgili seçmeli ders alabilmektedir. Ayrıca mimarlık bölümünde uygulamalı staj imkanı da bulunmaktadır.

Mimarlık İş Olanakları

Mimarlık bölümünden mezun olan kişiler için iş imkanı oldukça fazladır denilebilir. Mimarlar, mimarlık alanlarında çalışmak için kamu tercih ederlerse Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında ya da belediyelerde görev alabilirler. Mimar olan kişiler ister inşaat firmalarında isterlerse inşaat firmalarında bulunan mühendislik ve mimarlık ofislerinde çalışabilmektedir. Mimarlık mesleği aynı zamanda serbest çalışmaya elverişli olan bir meslektir. Bu yüzden özellikle büyük şehirlerde olmak üzere herhangi bir yerde kendilerine ait özel ofis açabilir ve işlerini o ofis yardımı ile yapabilir. Bunun yanı sıra üniversitede bulunan eğitimlerine akademik açıdan devam ederek üniversitede kalabilir ve öğretim üyesi olabilir.

Mimarlık Maaşları

Mimar olan kişilerin maaşları özel sektörde ve kamu sektöründe değişiklik göstermektedir. Örneğin herhangi bir belediye de ya da ilgili bakanlıklarda çalışmaya başlayan mimar bir kişi aylık ortalama olarak 3500-5000 TL arası maaş alabilmektedir. Bu rakamlar değişiklik gösterebilir. Özel sektörde ise mimarlık maşları iş tecrübesi, bili ve beceriye göre değişiklik göstermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu